A FIFA nem kér a kék lapból

kék lap

Football Tweet X-fiókja

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) ellenzi a kék lap bevezetését, melynek teszteléséről szombaton dönt a futball szabályalkotó testülete (IFAB). Gianni Infantino, a FIFA elnöke egy szakmai konferencia előtt úgy fogalmazott: a szövetség „piros lapot mutat a kék lapnak”.

„Nem lesz kék lap a legmagasabb szinten. Ez egy olyan téma, amely számunkra nem létezik” – je lentette ki Gianni Infantino, a FIFA elnöke amikor megérkezett a skóciai Loch Lomondba az IFAB ülésére.

„A FIFA teljes mértékben ellenzi a kék kártya bevezetését, ha úgy tetszik, piros lapot mutat a kék lapnak”.

Infantino hozzátette, mindig nyitottak az új ötletekre és javaslatokra, ugyanakkor meg kell védeni a játék lényegét és hagyományait.

Az IFAB a szombati ülése után közölte: mielőtt a magasabb ligákban kísérleteznének a kék lappal, ifjúsági és amatőr meccseken kell fejleszteni ezt a figyelmeztetési lehetőséget. A mostani tanácskozáson a tagok még nem a kék lap bevezetéséről döntöttek, csak arról, hogy teszteljék-e egy szezonon át. Az angol szövetség már felajánlotta, hogy a kupasorozataiban próbálják ki először az újítást.

Az ideiglenes kiállítást magával vonó kék lap nem új keletű, mivel az amatőr futballban a sárga és a piros lap bevezetése előtt bevett szokás volt a tízperces büntetés.

Ezt akkor kapták a játékosok, ha például egy közepesen súlyos szabálytalansággal akadályoztak meg egyértelmű gólhelyzetet, vagy verbálisan támadták a bírót.

A jelenlegi ötletgazdák szerint a kék lap átmenetet jelenthetne a sárga és a piros kártya között. Két kék lap ugyanúgy kiállítást érne, mint két sárga, illetve egy-egy sárga és kék lap is pirosat eredményezne.

A labdarúgás „grál lovagjainak” is nevezett IFAB nyolc tagból áll: képviselteti magát az angol, a skót, a walesi és az északír szövetség – egyfajta tisztelgésül a sportág gyökerei előtt –, továbbá négy főt delegál a FIFA. Mivel a döntésekhez többség szükséges, a világszervezet megakadályozhatja a neki nem tetsző határozatokat – ez történt a mostani esetben is.

Az IFAB ezzel együtt két újítás tesztelését bejelentette. A játékvezetőknek a nemzeti első- és másodosztályú ligákon kívül minden versenysorozatban lehetőségük lesz arra, hogy feszült helyzetekben, dulakodás esetén a saját büntetőterületükön belülre küldjék a csapatokat lecsillapodni. Az ehhez hasonló szituációkban csak a csapatkapitányok beszélhetnek a bíróhoz, más esetben büntetés – sárga lap – következik.

A másik újdonság, hogy a kapusok kirúgás előtt legfeljebb nyolc másodpercig tarthatják a kezükben a labdát, és a játékvezető az ujjaival visszaszámolva jelezheti, hogy mikor jár le az idő. Az IFAB szerint ezt a nyári, párizsi olimpia futballtornáján kipróbálják.
Az újításokat legkorábban 2025 nyarán vehetik fel a szabályok közé.

MTI