A horvátoké a bronzérem a Foci VB-n

horvát labdarúgó válogatott

Fotó: AFP

A horvát válogatott megszerezte a bronzérmet a katari labdarúgó-világbajnokságon, miután a harmadik helyért lejátszott szombati helyosztón 2-1-re legyőzte a marokkói együttest.

A mérkőzés gyors gólváltással kezdődött – Gvardiol találatára Dari válaszolt -, majd a szünet előtt Orsic ismét az európai együttest juttatta előnyhöz. A második félidőre csökkent a színvonal, és bár mindkét kapu előtt adódott egy-két lehetőség, az eredmény nem változott.

Az előző vb-n ezüstérmes Horvátország a hatodik vb-részvétele alkalmával harmadszor végzett dobogón, 1998-ban szintén bronzérmet nyert.

Marokkónak meg kellett elégednie azzal, hogy az afrikai csapatok közül elsőként került négy közé, ott viszont két vereséggel zárt.

A katari torna utolsó meccsére vasárnap kerül sor, a döntőben a címvédő Franciaország ellenfele Argentína lesz.

   I. félidő:

A 7. percben a marokkói térfél közepén elvégzett horvát szabadrúgásnál Modric még átlépte a labdát, amit így végül Majer emelt az ellenfél tizenhatosán belülre. Ott a figura szerint Perisic mozgott keresztbe, majd csúsztatott maga mögé középre, az üresen érkező Gvardiol pedig a 11-es pont környékéről csukafejessel, védhetetlenül küldte a labdát a kapu jobb felső részébe (1-0).

A 9. percben Zijecs ívelt szabadrúgásból a horvát tizenhatosra, ott Majer fején kapott gellert a labda, amely saját kapuja felé pörgött. A védőtársak a kapusra vártak, Livakovic azonban bizonytalanul és tétován hagyta el a gólvonalat, a szemfüles Dari viszont ott termett, és négy lépésről a kapuba fejelt (1-1).

A 42. perben már elhalni látszott egy ígéretes horvát akció, a labda azonban a tizenhatos bal sarkától nem messze, a büntetőterületen belül helyezkedő Orsic elé került, aki átívelte Bonót. A labda nagy ívet írt le, majd a kapufáról pattant a kapuba (2-1).

Nyíltsisakos, bátor játékkal kezdett mindkét fél, majd a gyors gólváltás után Marokkó szokásos taktikája szerint visszazárt a térfelére és átadta a kezdeményezést ellenfelének. A horvátok éltek is ezzel, lehetőségeket is kidolgoztak, köszönhetően annak, hogy a marokkói védelem a korábbiakhoz képest több kockázatot vállalt fel és többet is hibázott.

A 30. perc után azonban az afrikai együttes erőre kapott, átvette az irányítást, és helyzetekig is eljutott. Gólt mégis az európai csapat szerzett annak ellenére, hogy a mérkőzésnek ebben a szakaszában javarészt védekezni kényszerült.

A szünet után a hátrányban lévő Marokkó megpróbált támadni, de akciói rendre fennakadtak a fegyelmezett horvátokon. A kreativitás mellett az erő és a lendület is hiányzott az afrikai csapatból, így az európai ellenfél rutinosan, valamint izgalmaktól mentesen őrizte előnyét.

A félidő közepén töredezetté vált a játék, mindkét csapatból volt olyan játékos, aki a földre leülve jelezte, hogy számára ennyi volt a vb, cserét kér.

A végjátékban Marokkó lelkiismeretesen indult újfent rohamra, de gólhelyzetet akkor sem tudott kialakítani, bár a lefújás előtti pillanatokban egy felívelés után En-Neszjiri centikkel fejelt a léc fölé.

MTI