A magyar szurkolók dobogós helyen végeztek Európában

magyar szurkolók

Magyar szurkolók Rózsa Sándor betyárt ábrázoló molinója a Magyarország–Szerbia Európa-bajnoki selejtező mérkőzés előtt a Puskás Arénában 2023. október 14-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt).

Az Európa-bajnoki selejtezők során a magyar labdarúgó-válogatott hazai mérkőzéseinél csak Angliában és Franciaországban látogattak ki többen a stadionokba.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány felmérése szerint ebben a stadion befogadóképessége is szerepet játszott, vagyis a Puskás Aréna esetében a 67 ezer fős korlát, de sok esetben technikai okokból ennél néhány ezer fővel kisebb a maximális nézőszám.

A stadionok nézőszámát tekintve az Eb-selejtezőkön Anglia végzett az élen, Gareth Southgate együttese három meccsét is a 90 ezer fő befogadására alkalmas Wembley Stadionban játszotta.

  • Az angolok átlagnézőszáma így 76 696 lett, ami a legmagasabb valamennyi Eb-selejtezőn szerepelt válogatott közül.
  • Franciaország találkozóit átlagosan 57 645 fő látta.
  • A magyar válogatott adatai nem sokkal maradtak el ettől 57 272 fővel.

Magyarország után olyan nemzetek következnek, mint a lengyelek, olaszok, skótok, írek és portugálok.

A válogatott mellett növekvő nézettséggel büszkélkedhet az OTP Bank Liga is. Az NB I mérkőzéseit ugyanis 17 százalékkal többen követték a helyszínen a 2023/24-es szezonban, mint a megelőzőben. A 2022/23-as idényben átlagosan 3539-en, míg a 2023/24-esben 4188-an látogattak ki a meccsekre. Ez a szám a 2000/01-es szezon óta a legmagasabb érték.

Mint ismert a héten megkezdte a felkészülését a foci Eb-re a magyar labdarúgó válogatott. A torna előtt Szoboszlai Dominikék június 4-én Dublinban Írország, június 8-én Debrecenben Izrael ellen lépnek pályára.

A labdarúgó Eb június 14-én kezdődik, Marco Rossi csapata másnap Svájc ellen lép először pályára, majd június 19-én Németország lesz az ellenfél. A csoportkört június 23-án, Skócia ellen zárjuk, feltehetően akkor dől majd el a továbbjutás is.

A magyar labdarúgó-válogatott valamennyi mérkőzését az M4 Sport élőben közvetíti.

MTI