A Real Madrid és a Juventus is jön a 16. Puskás-Suzuki Kupára

puskas suzuki kupa

Tizenhatodszor rendezik meg a Puskás-Suzuki Kupát május 16. és 20. között Felcsúton.

A rendezvényt felvezető keddi sajtótájékoztatón Mészáros Lőrinc, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kuratóriumi elnöke hangsúlyozta, hogy 17 évvel ezelőtt megálmodtak egy U17-es utánpótlástornát, amely mára világhírűvé lett, és a világ minden részéről érkeznek rá topcsapatok. Jelezte, hogy a kezdetek óta részt vevő klubok mellett idén olyan tradicionális nagy egyesületek jönnek először Felcsútra, mint az olasz Juventus vagy a skót Rangers.

Kiemelte, hogy a Puskás Akadémia hét döntőben szerepelt, de ebből csak egyet, a legutóbbit tudta megnyerni. Reményét fejezte ki, hogy ismét eljutnak a fináléba.

Krisztián Róbert, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese büszkeségnek nevezte, hogy a kezdetektől részesei lehetnek e színvonalas, Magyarország jó hírnevét építő futballtornának. Olyan fiataloknak adnak lehetőséget, akikből ünnepelt sztárok válhatnak évek múlva – fűzte hozzá.

Megjegyezte, hogy a viadalt egy hónappal a felnőtt labdarúgó Európa-bajnokság rajtja előtt rendezik, ezen több Puskás-nevelés is szerepelhet a magyar válogatottban.

Szöllősi György, a Puskás-ügyek nagykövete emlékeztetett arra, hogy akkor indították el a Puskás-Suzuki Kupát, amikor senkinek eszébe nem jutott volna utánpótlás labdarúgótornát rendezni, de az akadémia felvállalta a Suzukival karöltve. Megemlítette, hogy Puskás Ferencné maximálisan támogatta a rendezést, velük tárgyalt Madridban a Real szerepléséről.

Mint mondta, a „magyar futball kulturális folytonosságának újraépítésében” kulcsfontosságú volt Puskás Ferenc egykori klubjainak meghívása és a torna életre hívása.

Ma már saját jogon tudja az akadémia Magyarországra hívni a legnagyobb futballklubok utánpótláscsapatait és idén velük együtt ünnepelhetik a 10 éve átadott Pancho Arénát is

– tette hozzá.

Tóth Balázs, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia igazgatója ismertette, hogy az A jelű csoportban a spanyol Real Madrid CF, a belga KRC Genk, a skót Rangers FC és a Puskás Akadémia kapott helyet, míg a B jelű négyesben az olasz Juventus FC, a görög Panathinaikosz, a portugál Sporting CP és a Budapest Honvéd-MFA szerepel majd.

Jelezte, hogy a torna első három napján minden csapat játszik minden csoportjában szereplő együttessel, majd az elért csoporthelyezések alapján vívják az utolsó napon a helyosztókat. A bronzmeccset és a döntőt a közmédia élőben közvetíti.

MTI