Alexander-Arnold tizenegyese továbblőtte Angliát a legjobb négy közé

angol-válogatott

Declan Rice (k) és Jude Bellingham (j), az angol válogatott játékosai csapatuk továbbjutását ünneplik a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntõjében játszott Anglia - Svájc mérkõzés után a düsseldorfi Merkur Spiel Arénában 2024. július 6-án. Az angolok 1-1-es döntetlen és hosszabbítás után tizenegyesekkel 5-3-ra gyõztek. MTI/Koszticsák Szilárd

A legutóbb Eb-n ezüstérmes angol válogatott 1–1-es döntetlen és hosszabbítás után tizenegyesekkel 5–3-ra legyőzte Svájcot a németországi labdarúgó Európa-bajnokság szombati negyeddöntőjében.

A vezetést Svájc szerezte meg az alacsony iramú és kevés izgalmat hozó mérkőzés 75. percében Breel Embolo góljával, de Anglia öt perccel később Bukayo Saka pontos lövésével egyenlített.

A folytatásban és a ráadásban újabb gól már nem esett, így

következett a tizenegyespárbaj, amelynek során egyedül Manuel Akanji, a svájciak védője hibázott, így az angolok jutottak tovább.

Az Eb-n már megszokott felállásában, de az eddigiekhez képest lendületesebben és kreatívabb játékkal kezdett az angol együttes, ugyanakkor a magyarokkal azonos csoportban szerepelt svájciaknak is voltak felvillanásaik, nem egyszer szép támadást is vezettek, de a befejezésbe rendre hiba csúszott. Így volt ez a másik oldalon is, igaz, a svájci védelemnek gyakrabban volt dolga, mint a szigetországiak hátsó alakzatának. A középpályán olykor kemény ütközések jellemezték a játékot és a felek már az első félidőben nagy küzdelmet folytattak minden egyes szabad labdáért.

SOMMER, Yann svájc
Yann Sommer svájci kapus a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntõjében játszott Anglia – Svájc mérkõzésen a düsseldorfi Merkur Spiel Arénában 2024. július 6-án.
MTI/Koszticsák Szilárd

Svájc általában sokkal jobban megbecsülte azokat az időszakokat, amikor nála volt a labda, az angolok ritkán lassítottak a játékon, inkább megpróbáltak valamilyen módon veszélyt jelenteni Sommer kapujára.

A szünetig aztán végül egyik csapatnak sem sikerült kaput eltaláló lövést produkálnia, így a pihenőre gól nélküli állásnál került sor.

Fordulás után annyiban változott a játék képe, hogy a felek még annyi kockázatot sem vállaltak fel, mint az első 45 percben. Húsz perc után nemhogy helyzetet, de kapura lövésből is csak egyet láthatott a közönség, amelynek nagy része már azt is hangorkánnal díjazta, amikor valamelyik együttesnek sikerült kiharcolnia egy szögletet. Nem egyszer fordult elő, hogy valóságos állófutball alakult ki, a labdát birtokló csapat – jellemzően Svájc – ugyanis mindenáron magánál akarta tartani a játékszert, ezért csak a bombabiztos passzokat erőltette. Negyedórával a lefújás előtt aztán addig passzolgatott az angol tizenhatos előterében Svájc, hogy végül a tétovázó védők és Pickford kapus közreműködésével is megszerezte a vezetést.

Öt perc múlva azonban a cserékkel felfrissített angolok Saka remek egyéni megmozdulása és lövése után egyenlítettek, ezzel kiharcolták a hosszabbítást.

A ráadás első részében Rice-nak és Bellinghamnek is volt gólszerzési lehetősége, de Sommer mindkét alkalommal védett.

A folytatásban inkább a svájciak veszélyeztettek, Pickfordnak kétszer nagyot kellett védenie, gól viszont már nem esett. A tizenegyesrúgások során minden angol játékos pontosan célzott, Akanji gyengén elvégzett tizenegyesét azonban Pickford védeni tudta.

Gareth Southgate angol szövetségi kapitánynak ez volt a 100. mérkőzése a szigetországi válogatott edzőjeként.

Az angol válogatott az 1996-os torna óta először nyert 11-es párbajt Európa-bajnokságon – akkor a spanyolokat verte így a negyeddöntőben.

Az angolok a jövő szerdai elődöntőben a 21 órakor kezdődő Hollandia–Törökország mérkőzés továbbjutójával találkoznak majd Dortmundban.

SAKA, Bukayo angol
Bukayo Saka, az angol válogatott játékosa csapata továbbjutását ünnepli a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntõjében játszott Anglia – Svájc mérkõzés után a düsseldorfi Merkur Spiel Arénában 2024. július 6-án. Az angolok 1-1-es döntetlen és hosszabbítás után tizenegyesekkel 5-3-ra gyõztek.
MTI/Koszticsák Szilárd

Eredmény, negyeddöntő:

Anglia–Svájc 1–1 (0-0, 1-1, 1-1) – 11-esekkel: 5–3

Düsseldorf, Merkur Spiel-Arena, 46 907 néző, vezette: Daniele Orsato (olasz)
gólszerzők: Saka (80.), illetve Embolo (75.)
sárga lap: Kane (67.), illetve Schär (32.), Widmer (85.)

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Konsa (Palmer, 78.) – Trippier (Eze, 78.), Mainoo (Shaw, 78.), Rice, Saka – Bellingham, Foden (Alexander-Arnold, 115.) – Kane (Toney, 110.)

Svájc: Sommer – Schär, Akanji, Rodríguez – Rieder (Zuber, 64.), Freuler (Sierro, 118.), Xhaka, Aebischer (Amdouni, 118.) – Ndoye (Zakaria, 98.), Embolo (Shaqiri, 109.), Vargas (Widmer, 64.)

MTI