AR Forradalom: Mit Tud AZ Apple Vision Pro?

E sport

A virtuális valóságról, vagyis a VR-ról nagyon sokat hallani mostanában. A VR technológia az utóbbi időben egyre gyakrabban emlegetett téma a videójátékok világában, a filmek, szórakoztatás világában, de például az online szerencsejáték esetében is. Az olyan innovatív online casino oldalakon, mint például a Vulkan Vegas már így is több VR jellegű netes szerencsejátékot lehet kipróbálni.

A nagy VR láz közben azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni az AR, vagyis alternatív valóság vagy másnéven kiterjesztett valóság technológiát használó termékekről, amelyek fejlesztése már jóval előrehaladottabb állapotban van. Olvass tovább és ismerd meg a legújabb AR eszközt, az Apple Vision Pro headsetet!

Mi Az Az AR?

Az AR az angol alternative reality, azaz alternatív valóság kifejezés rövidítése. Az AR hasonló a VR-hoz, vagyis a virtuális valósághoz, azonban a gyakorlati alkalmazása jóval egyszerűbb és praktikusabb. Míg egy virtuális valóság szemüvegben a felhasználó teljesen kikerül a való világból és mindent, amit lát, a számítógép épít fel, addig egy AR szemüvegben a felhasználó továbbra is a való világot látja, csak annak egyes részleteit a szoftver módosíthatja. Ennek megfelelően az AR nem csak több a mindennapi életben is azonnal hasznosítható funkcióval rendelkezik, hanem szoftveresen és technikailag is egyszerűbb fejleszteni.

Az Apple Vision Pro technikai jellemzői

Az Apple Vision Pro az első profi AR szemüveg, amely kereskedelmi forgalomba kerül, azonban ez még mindig inkább csak egy afféle kísérleti termék, amelyet majd a mindennapi használatban szerzett tapasztalatok és a felhasználói visszajelzéseknek megfelelően fejlesztenek tovább valamilyen irányba A headset mindkét szemre kissé eltérő helyen elhelyezkedő kamerák által felvett képet sugároz a két 4K minőségű miniképernyő segítségével, így nem csupán a felhasználó térlátása marad ugyanolyan, mintha a saját szemeit használná, de a 23 millió pixelnek köszönhetően a kép minősége is ugyanolyan mintha azt közvetlenül a szemivel látná.

A látványt 2 ultranagy felbontású kamera, 6 kisebb kamera és 4 a szem mozgását figyeli belső kamera építi fel. A headseten keresztül látottakat 720p minőségben valós időben lehet castolni bármilyen AirPlay funkcióra alkalmas okostelefonra, tabletre vagy TV-re. A szoftver mögött egy 8 magos CPU, egy 10 magos CPU, egy 16 magos mesterséges intelligencia engine és 16 GB RAM áll. A WiFi és Bluetooth kapcsolat létrehozására képes készülék szóbeli utasításokat is képes követni.

Az Apple Vision Pro Legfőbb Funkciói

Az AR technológia mindennapi használatára rendkívül sok koncepció van, amelyekből számos már az Apple Vision pro headsetben is elérhető. A lehetséges felhasználási módok a pratikumtól kezdve a szórakozáson át a rendfenntartói, segítségnyújtási és katonai alkalmazásokig terjednek. Az Apple Vision pro legfontosabb már elérhető AR és nem AR funkciói a következőek:

  • Kapcsolattartás: A normál telefonbeszélgetés, a hangvezérelt chatelés és a facetime mellett a Vision Pro 3D virtuális csevegésre is alkalmas. Ennek a funkciónak a keretein belül azokat a személyeket, akikkel beszélünk úgy láthatjuk a térben magunk körül, mintha ténylegesen ott lennének.
  • Új generációs Navigáció: Ha te is eltévedtél már a telefonos navigáció közben, akkor van egy jó hírünk. Az AR headset a valóságra rávetített, akár közvetlenül az útra rajzolt iránymutatásait lehetetlen eltéveszteni.
  • Instant információ: A headset képes lehet számtalan termék és helyszín felismerésére, amelyekkel kapcsolatban azonnali információkat jeleníthet meg. Egy virtuális ablakban láthatod például a headseten keresztül a termék online értékeléseit, amelyet épp nézel.
  • Szórakozás: A headseten keresztül 4K minőségben, a valóságot teljesen kizárva brutális látvány és hangzás mellett élvezheted kedvenc filmjeidet.

Az AR Technológia Jövője

A Vision Pro úgyanúgy önálló operációs rendszerrel rendelkezik, amelyekre külsős cégek is fejleszthetnek alkalmazásokat, amelyet a felhasználók ingyenesen letölthetnek vagy pénzért megvásárolhatnak, mint ahogy az egy okostelefon esetében már működik. Emiatt az AR jövője nem csupán az Apple mérnökein fog múlni, hanem azon is, hogy a fejlesztők mennyire tudnak jó alkalmazásokat készíteni a headsethez, valamint persze attól is, hogy ez mennyire lesz anyagilag kifizetődő.

Az AR technológiával kapcsolatban azonban több ellentmondás és probléma is felmerült, amelyeket még meg kell oldani. A problémák megoldásához nem csupán technológiai fejlesztésekre, de szabályozási kérdések tisztázására is szükség lesz. Néhány probléma, amely felmerülhet a technológiával kapcsolatban:

  • Balesetveszélyes használat: Sokan autóvezetés közben használják a készüléket, amely veszélyes, de olyan is van, aki annyira elveszik a kiterjesztett valóságban, hogy az utcán sétálva iss nekimegy valaminek.
  • Személyiségi jogi aggályok: Érdekes kérdéseket vet fel egy a szemünk által látott látványt módosítani képes headset akkor, amikor egyre több botrány van mesterséges intelligenciával előállított egy konkrét személyt akaratán kívül ábrázoló erotikus tartalmakból.
  • Tömeges megfigyelés: Bizonyára te is tudod, hogy a telefonod mennyi információt begyűjt rólad és átad harmadik feleknek haszonszerzés céljából. Képzeld el ugyanezt az adathalászatot egy olyan készüléken keresztül, amely konkrétan ugyanazt látja folyamatosan, amit te magad.
  • Hacker támadások: A rosszindulatú támadók a headsethez hozzáférést szerezve módosíthatják az általad látott képet. Ez elég kellemetlen helyzeteket szülhet.

Érdemes-e Megvásárolni Az Apple Vision Pro Headsetet?

A termék Magyarországon hivatalosan nem kapható, de nyilván jelentős felár mellett itthon is megszerezhető. Az Amerikában 1,250,000 forint körüli összeget kóstáló headsetért itthon akár 2,000,000 forint felett is elkérhetnek azon nemhivatalos források, amelyek árulják. Ilyen ár mellett egyértelmű, hogy a vásárlás nem praktikus, hiszen az eszköz gyakorlati használhatósága még mindig erősen limitált. Az Apple Vision Pro inkább egy olyan első kísérleti termék, amelyet az új technológiákat elsőként adaptáló rétegeknek szánnak, hogy aztán több éves tapasztalat alapján később egy olcsóbb, optimalizált, jobban az átlagos ember igényeihez és lehetőségeihez igazított készüléket adjanak ki.