Arda Güler csodagóljával legyőzték a törökök az EB-újoncot

arda güler török válogatott

Fotó: Török labdarúgó-válogatott Facebook

A török válogatott 3-1-re legyőzte az újonc Georgia csapatát a németországi labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének keddi játéknapján, az F csoport nyitányán.


Eredmény, csoportkör, 1. forduló, F csoport:
Törökország-Georgia 3-1 (1-1)
—————————–
Dortmund, v.: Tello (argentin)
gólszerző: Müldür (25.), Güler (65.), Aktürkoglu (97.) illetve Mikautadze (32.)
sárga lap: Bardakci (35.), Calhanoglu (89.), illetve Kverkvelia (55.)

Törökország:
————
Günok – Müldür (Celik, 85.), Akaydin, Bardakci, Kadioglu – Ayhan (Demiral, 79.), Calhanoglu (Özcan, 92.) – Güler (Yazici, 79.), Kökcü, Yildiz (Aktürkoglu, 85.) – Yilmaz

Georgia:
——–
Mamardasvili – Kakabadze, Kverkvelia (Zivzivadze, 85.), Kasia, Dvali, Citaisvili (Locsosvili, 74.) – Kocsorasvili, Mekvabisvili (Altunasvili, 89.), Csakvetadze (Davitasvili, 74.) – Mikautadze, Kvarachelia

I. félidő:
———-
25. perc: egy rövid georgiai felszabadítás után Müldür 16 méterről, jobb külsővel kapásból lőtte ki a rövid felső sarkot (1-0).
32. perc: Kocsorasvili cselezgetett a jobb oldalon, a laposan az öt és feles sarkához passzolt labdáját pedig Mikautadze lőtte laposan a rövid alsó sarokba (1-1).

II. félidő:
———–
65. perc: Arda Güler a jobb szélről befelé húzott, majd mintegy 25 méterről csodálatosan lőtte ki ballal a hosszú felső sarkot (2-1).
97. perc: egy georgiai szögletnél Mamardasvili kapus is előre ment, így amikor a törökök labdát szereztek és indítottak, Aktürkoglunak húsz méterről csak az üres kapuba kellett bepasszolnia a labdát (3-1).

A mérkőzés első félidejében lüktető volt a játék, a gólváltás mellett mindkét együttes előtt több nagy helyzet is adódott: a török kapusnak ziccert kellett védenie, míg csapattársai elöl egy kapufát és egy lesgólt is elértek.

A fordulás után is jobbára a törököknél volt a labda, ők diktálták a mérkőzést magas tempóját, és amikor tovább fokozták a nyomást, Güler révén újabb bombagóllal ismét előnybe kerültek. A georgiaiak kontráiban is benne volt a gólveszély, egy ilyen végén Kocsorasvili a felső lécet találta telibe, majd a hajrában többször is egyenlíthetett volna a torna egyetlen újonca, ám játékosai minden lehetőséget elpuskáztak, a törökök pedig az utolsó másodpercekben üres kapus góllal büntették meg őket.

MTI