Automatikus kitiltás vár a renitens szurkolókra

hamburg hertha szurkolok

FOTÓ: AFP/RONNY HARTMANN

A klubok részéről automatikus kitiltás vár a következő szezonban azokra a futballszurkolókra, akik angliai mérkőzéseken befutnak a pályára, vagy füstbombákat, pirotechnikai eszközöket használnak.

A biztonsági szigorítás igénye, az egyértelmű büntetés megfogalmazása azért vált szükségessé, mert az elmúlt idényben több ilyen jellegű incidens történt a Premier League-ben, illetve alsóbb osztályú mérkőzéseken.

Ilyen volt, amikor Patrick Vieira, a Crystal Palace edzője megrúgott egy pályára befutó és őt zaklató szurkolót. Az idegenben játszó együttese ellen az Everton fordított, ezzel biztosította bennmaradását, a lefújást követően az ünneplő hazai drukkerek ellepték a pályát, egyikük pedig a vendégek trénerét provokálta karmozdulatokkal, miközben telefonjával verte őt. Vieira igyekezett elhagyni a játékteret, majd előbb megpróbálta kicsavarni a telefont a drukker kezéből, végül megrúgta, a szurkoló pedig a földre került.

Kirívó eset volt Billy Sharpé: a Sheffield United kapitányát lefejelte egy Nottingham Forest-szurkoló a másodosztály rájátszásában. A drukkert 24 hetes börtönre ítélték.

Mark Bullingham, a szövetség igazgatója hangsúlyozta, fontos volt megfogalmazni egyértelmű üzenetet, és komoly büntetést kilátásba helyezni, mert egyre több az antiszociális viselkedés a mérkőzéseken.

MTI

Címlapkép: Illusztráció