Az online sportfogadás jövője Magyarországon

sportfogadas7

A virtuális térben jelen lévő üzletágak közül mindenképp kiemelkednek az online sportfogadások és a velük kéz a kézben járó online szerencsejáték platformok. Ma, Magyarországon az olyan oldalaknak, mint a casino-magyar.com jelentős közönsége van, a statisztikai adatok és az előrejelzések szerint pedig ezen a téren a jövőben további bővülés várható.

A prognózisok azt mutatják, hogy a magyarországi online szerencsejátékok piaca az idei évben nem kisebb, mint 514 millió eurós forgalmat fog elérni, ami az eddigi növekedési trend folytatását jelenti. Ha bejönnek a jóslatok, akkor ez az üzletág idén 5,99%-kal növekszik és amennyiben ez folytatódik, akkor az olyan platformok, mint a Fairspin jóvoltából 2028-ra a magyar virtuális sportfogadási és szerencsejáték piac forgalma eléri a 650 millió eurót.

Ha globális viszonylatban nézzük a magyar piac méretét és növekedését, összehasonlításképp mellé tehetjük a legnagyobb piacot, az Egyesült Államokat, ahol 2024-ben 21 milliárd eurónyi bevételre számítanak. Persze, nyilván ez az összehasonlítás így nem objektív a két piac mérete és a felhasználók száma közötti különbség miatt.

Éppen ezért érdemes górcső alá venni egy másik mutatót, ami nem más, mint az egy felhasználóra jutó átlagos bevétel, ami Magyarország esetében 2024-ben 1270 euró lesz. Érdekes adat a felhasználók száma is. Jelenleg valamivel több, mint 300.000 magyar játszik online sportfogadást és kaszinó játékokat, ez a szám 2028-ra 467.000 körül alakul.

Változó felhasználói igények

Az online sportfogadási és kaszinó platformok felhasználói esetében folyamatosan változnak az igények, ezt pedig maga a szektor folyamatosan követi és alkalmazkodik hozzá. A magyar sportfogadók esetében is tettenérhető az az egyébként nemzetközi trend, amely szerint a játékosok egyre inkább a kényelmet részesítik előnyben.

Ennek eredménye pedig, hogy egyre többen fogadnak online telefonon keresztül, mint a megszokott asztali számítógépes megoldáson keresztül. Erre a vezető platformok szolgáltatói felkészültek, ugyanis immár 2012 óta elérhető a HTML5 technológia, ami arról gondoskodik, ezek az oldalak ugyanolyan minőségben jelenjenek meg a mobiltelefon böngészőjén, mint az asztali számítógépeken.

Az online sportfogadás mobilváltozata számos szempontból vonzóbb a játékosok számára, mint a számítógépes megoldás. Ez elsősorban azért van így, mert egyre jellemzőbb, hogy ezeket a platformokat felfedezik maguknak a fiatalabb nemzedékek és ők azok, akik már inkább mozgás közben végeznek mindenféle időtöltést.

Emellett, nyilván az jelenti a csúcsélményt, ha kinn vagy a barátaiddal egy focimeccsen, vagy más sporteseményen és ott a helyszínen tudsz fogadásokat kötni az aktuális helyzet függvényében. Ugyanakkor, érdemes egy pillantást vetni az olyan új technológiai megoldásokra is, mint a blokkláncok, vagy a mesterséges intelligencia.

Kriptovaluták és blokklánc technológia

A kriptovaluták éveken keresztül csak egy szűk elszánt kör érdeklődésére tarthattak számot, de aztán fokozatosan elfogadottabbá váltak és ma már kijelenthető, hogy a mainstream részévé váltak, amely egyre inkább kitör a virtuális térből is.

Ma már egyre több az olyan online sportfogadási platform, ahol fizetési eszközként elfogadják a bitcoint és társait is, amelyek olyan előnyökkel rendelkeznek, mint a gyors tranzakció, a fokozott adatvédelem és az alacsonyabb kezelési költségek.

Mivel ezek a fizetőeszközök decentralizálva működnek, blokkláncokon keresztül, ez azt jelenti, hogy nincsenek semmilyen jegybank, vagy más pénzügyi vagy állami intézmény felügyelete alatt, ennek köszönhetően pedig a biztonság és a fair play is magasabb szinten érvényesül.

Testreszabott ajánlatok

A 2023-as évben rengeteg szó esett a mesterséges intelligenciáról, noha ez a diskurzus kissé félrement. Ettől eltekintve egy egész sor iparág kezdte alkalmazni azokat a technológiai megoldásokat, amelyeket az AI kínál és ebbe a sorba tartozik az online szerencsejáték ipar is.

A mesterséges intelligenciára támaszkodó algoritmusok nagyon rövid idő alatt képesek hatalmas mennyiségű adatot elemezni és kategorizálni, amelyek között vannak játékos statisztikák, mérkőzésekkel kapcsolatos történelmi trendek, ezeknek köszönhetően pedig pontosabb előrejelzéseket tudnak készíteni, ezáltal pedig személyre szabott tippekkel tudják ellátni a játékosokat.

Vagyis, az ilyen megoldások használata egyrészt a felhasználói élményt is jelentős mértékben javítja, másrészt pedig nagyobb eséllyel fog olyan tippeket adni, amelyek által a játékosoknak sikerélményekben lehet részük.

Az e-sportok előretörése

Az e-sportok az elmúlt években egyre több követőt szereztek maguknak, szintén elsősorban a fiatalabb generációk körében. A sok játékos mellett jellemzően sokkal többen vannak azok, akik fogadnak ezekre az eseményekre, úgyhogy ma már nem is létezhet komoly sportfogadási platform, ahol ne lenne külön e-sport részleg. Ebben a kategóriában is rengeteg verseny érhető el és fogadási lehetőségek széles választéka. A trendek ismeretében várható, hogy az elkövetkező időszakban ezeknek a fogadásoknak a piaci részesedése növekedni fog.