Európa-liga: Mesterhármassal vetett véget az Atalanta a Leverkusen menetelésének

atalanta europa liga 2024

Fotó: Atalanta Bergamasca Calcio Facebook

Ademola Lookman mesterhármasának köszönhetően az Atalanta nyerte a labdarúgó Európa-liga 2023/24-es kiírását, miután a szerda esti dublini fináléban 3–0-ra legyőzte az egész idényben először alulmaradó Bayer Leverkusent.

A bergamói együttes története első nemzetközi kupafináléján Ademola Lookman duplájával már a szünetig kétgólos előnyre tett szert. A nigériai támadó aztán a 75. percben harmadik találatával végleg eldöntötte az összecsapást, egyúttal történelmet írt, mert amióta egymeccses az UEFA Kupa és az Európa-liga fináléja, elsőként ő ért el mesterhármast.

Kissé tapogatózó játékkal kezdődött a mérkőzés, egyik csapat sem vállalt nagy kockázatot, helyzet pedig nem alakulhatott ki, mert apró hibák és pontatlanságok gátolták a hatékony támadásépítést. Az Atalanta nyugodott meg hamarabb, ami az eredményen is gyorsan meglátszott, ugyanis a bergamói együttes az első helyzetét gólra váltotta Lookman révén.

A német bajnoknak egyáltalán nem ízlett az olaszok szoros emberfogása, nem találta az ellenszerét, sőt, kifejezetten sok labdát veszített a saját térfelén.

Éppen egy ilyen hibából aztán a kék-feketék megduplázták az előnyüket, mert az Atalanta nigériai támadója 17 méterről sem hibázott.

A gyógyszergyáriak a szünet előtti percekben vették át az irányítást, de nagy nyomást nem tudtak gyakorolni az Atalanta kapujára, azért így is volt egy lehetőségük, Grimaldo viszont a rivális kapusának kezébe lőtt.

Gian Piero Gasperini atalanta
Gian Piero Gasperini Fotó: Atalanta Bergamasca Calcio Facebook

A térfélcserét követően már egyértelmű fölényben futballozott a Leverkusen, viszont az olasz csapat védelmén nem talált fogást, ritkán tudott veszélyes szituációt kialakítani.

Ha mégis sikerült, akkor a rivális sorra blokkolta a lövéseket, így a németek labdabirtoklási fölénye teljesen meddőnek bizonyult.

Teltek-múltak a percek, az Atalanta pedig az egész mérkőzésen szinte hiba nélkül csinálta az egy az egy elleni emberfogását, mellyel csírájában elfojtotta az ellenfél akcióit, mert a német csapat játékosainak már a labdaátvételkor nem volt helye, ezáltal nagy lendülettel sem tudtak rohamozni.

Amíg a Leverkusen szenvedett, az Atalanta és elsősorban

Lookman szárnyalt, ugyanis harmadik lövésével és találatával végleg lezárta a meccset negyedórával a vége előtt.

A hátralévő időben a Bayer beletörődötten küzdött, ezúttal nemhogy egyenlítenie, de még szépítenie sem sikerült, így a lehető legrosszabbkor szenvedte el első vereségét az idényben.

Az 1988-ban UEFA Kupa-győztes német csapat rekordot jelentő 51 veretlenül megvívott mérkőzés után kapott ki,

így a 2002-es Bajnokok Ligája-döntő után a második fináléját bukta el a nemzetközi színtéren.

Az Atalantának mostanáig egyetlen trófeája volt, az 1963-as Olasz Kupa-diadal.

MTI