Hivatalos: Menesztette a Barcelona Xavit

Xavi Hernandez

A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (La Liga) szereplő Barcelona a klub hivatalos oldalán bejelentte, Xavi az idény végén távozik.

Igaznak bizonyultak a sajtóértesülések, melyek szerint Xavi mégsem marad a Barcelona élén. Xavi Hernández 2024 januárjában a Villarrealtól elszenvedett 4–3-as vereséget követően közölte, hogy az idény végén távozik a Barcelonától. A katalánok ezután jobban szerepeltek, ennek hatására áprilisban Xavi közös sajtótájékoztatót tartott Joan Laporta klubelnökkel, melyben mindketten közölték, hogy Xavi mégis marad a Barcelona élén.

Ezt követően jöttek azonban hírek, hogy Laporta és Xavi között megromlott a viszony, mivel az edző az Almería elleni bajnoki előtt sajtótájékoztatón kritizálta a csapat anyagi helyzetét. A klubnak állítólag 613 millió eurót kell törlesztenie 2028-ig.

Laporta ekkor határozhatta el, hogy mégsem Xavival tervezi a csapat jövőjét, hanem a német Hans-Dieter Flickkel, aki korábban többször is szóba került a Barcelona kispadja kapcsán.

Laporta pénteken találkozott Xavival Rafa Yuste alelnök és a sportigazgató Deco, illetve Xavi asszisztensei, Óscar Hernández és Sergio Alegre társaságában. Ezt követően a Barcelona a hivatalos oldalán jelentetet be, hogy Xavi az idény végeztével távozik, tehát utoljára a vasárnapi Sevilla elleni bajnokin irányítja a katalánokat.

„A következő napokban az FC Barcelona bejelentést tesz az első csapat új struktúrájával kapcsolatban” – olvasható a közelmény végén. Ez egybevág azokkal a spanyol sajtóértesülésekkel, melyek szerint a Barcelona hétfőn bejelenti Hans-Dieter Flick érkezését.

Xavi 2021 novemberében vette át a Barcelona irányítását, azóta 141 mérkőzésen irányította a katalánokat. Ezeken 89 győzelem mellett 23 döntetlen és 29 vereség a mérlege. 2023-ban bajnokságot és Spanyol Kupát nyert, a mostani idényben a katalánok a Bajnokok Ligájában a legjobb nyolc között a PSG ellen búcsúztak, míg a bajnokságban egy fordulóval a vége előtt biztosan a második helyen zárnak a Real Madrid mögött.

Forrás: nemzetisport.hu