IFFHS: Ronaldo 54 góllal első, Varga Barnabás 39-cel a hetedik

cristiano ronaldo 3

Fotó: MTI / EPA pool / Illyés Tibor

A legeredményesebb labdarúgó 2023-ban Cristiano Ronaldo volt, aki 54 találattal zárta az évet, míg Varga Barnabás 39 góljával a hetedik helyen végzett az IFFHS világranglistáján.

A futball történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet kedd este közzétett éves összesítése szerint a szaúdi bajnokságban, az al-Nasszrnál légióskodó portugál sztárjátékos két góllal előzte meg az egyformán 52 találatig jutott francia Kylian Mbappét és angol Harry Kane-t a rangsorban, amelyet a nemzeti bajnokságban és kupában, a nemzetközi klubsorozatokban és a nemzeti válogatottban 2023. január 1. és december 31. között szerzett gólok alapján állítottak össze. Holtverseny esetén az döntött az egyformán eredményes labdarúgók között, hogy ki vette be többször a kaput a nemzetközi fellépések alkalmával, illetve ha így is azonosság állt fenn, akkor az egyes országos bajnokságok közötti erősorrend rangsorolt.

A 25-ös listán a magyar válogatottat és a Paks után tavaly nyártól a Ferencvárost erősítő Varga Barnabás – aki az utolsó két hónap meccseit sérülés miatt csaknem teljesen kihagyni kényszerült – a hetedik helyen végzett összesen 39 góljával. Ebből 24-et szerzett bajnoki fellépésein, kettőt hazai, kilencet nemzetközi kupameccseken, s négyet a nemzeti együttes színeiben.

A legeredményesebbek élcsoportja:

1. Cristiano Ronaldo (portugál, al-Nasszr)                 54 gól
2. Kylian Mbappé (francia, Paris Saint-Germain)            52
3. Harry Kane (angol, Tottenham/Bayern München)            52
4. Erling Haaland (norvég, Manchester City)                50
5. Garbhan Coughlan (ír, Cashmere Technical)               42
6. Romelu Lukaku (belga, Internazionale/AS Roma)           40
7. Varga Barnabás (Paks/Ferencváros)                       39
8. Nemanja Bilbija (bosnyák, HSK Zrinjski Mostar)          39
9. Hugo Cuypers (belga, Gent)                              38
10. Eran Zahavi (izraeli, Makkabi Tel-Aviv)                 38

MTI