Így köszönt el az Anfield közönsége Jürgen Klopptól

Jürgen Klopp

Liverpool FC Facebook

Vasárnap véget ért a Premier League 2023/24-es idénye, ezzel Jürgen Klopp számára is eljött a búcsú ideje: a német szakember közel kilenc év után távozik a Liverpool együttesétől, a Wolverhampton ellen 2–0-ra megnyert bajnoki után pedig megható beszédben búcsúzott a liverpooli publikumtól.

Ugyan a bajnoki versenyfutás szempontjából már tét nélküli volt Szoboszlaiék számára a vasárnapi találkozó, mégis talán az egyik legkülönlegesebb mérkőzése volt ez a Mersey-parti csapatnak, hiszen

ez volt Jürgen Klopp vezetőedző utolsó mérkőzése a Vörösök kispadján.

A német szakember búcsúja kiválóan sikerült, a hiszen 2–0 arányban győzött a hazai pályán játszó Liverpool a Wolves ellen, a gólokat Mac Allister és Quansah szerezte.

A meccs után pedig eljött a búcsú ideje, a 19-szeres angol bajnok először a két szabadon igazolhatóként távozó klasszisától búcsúzott, Joel Matip és Thiago Alcantara személyében.

Majd elköszönt a teljes szakmai stáb is, amely Jürgen Klopp munkáját csendben, a háttérből segítette végig az elmúlt közel kilenc év után. A szakmai munka minőségét jelzi, hogy Pep Lijnders, a német szakember asszisztens edzője nyártól Ausztriában, Szoboszlai Dominik korábbi csapatában, a Red Bull Salzburgnál folytatja pályafutását, immár vezetőedzőként.

Végül de nem utolsó sorban Jürgen Klopp is pályára lépett, játékosai és kollégái sorfalat álltak neki, a szurkolók pedig hatalmas üdvrivalgással búcsúztatták edzőjüket.

Az 59 éves sikeredző egy rendkívül érzelmes beszédben köszönte meg a szurkolóknak, hogy az évek során a csapat mögé álltak, és minden hazai mérkőzésre remek hangulatot varázsoltak.

„Mától egy vagyok közületek, és sosem leszek már egyedül”

– mondta Klopp a búcsúztatón, utalva a csapat mottójára, vagyis a You’ll never walk alone-ra.

A vezetőedző nem távozott üres kézzel: kilenc év alatt nyolc trófeát szerzett a Vörösökkel, köztük egy bajnoki címet és egy Bajnokok Ligája trófeát is elhódított. A Liverpool vezetősége, és a klub ikonja, Sir Kenny Dalglish a Klopp által szerzett replikákkal lepte meg a mestert.

A replika alatti mondat írja le leginkább Klopp hagyatékát, a vezetőség így búcsúzott tőle:

„Sokkal több vagy, mint egy normál edző, hitet adtál nekünk.”

Jürgen Klopp búcsúja után rengeteg Liverpool szurkolóban ott van a kérdés: ki tudja megugrani azt a szintet, amit a német edző képviselt az elmúlt közel egy évtizedben?

A tréner vélhetően rájuk is gondolt, és a jövőre, hiszen a saját búcsúztatása ellenére is Arne Slot, vagyis utódja nevét kezdte el skandálni.

Az ünnepség végén a Klopptól megszokott buzdítás sem maradhatott el, a szurkolók imádták a német szakember karakterét.

A Manchester Cityt irányító Pep Guardiolának is minden oka megvan az örömre, hiszen ebben a szezonban is bajnok lett csapatával, és már hatszoros angol bajnoknak mondhatja magát. A spanyol edző azonban nagyon szimpatikus módon a Kloppal való versenyfutásáról emlékezett meg, és hatalmas tisztelője a távozó kollégájának.

A Kloppal való versengés egy új szintre emelt edzőként. Rendkívül tisztelem őt, és a Liverpoolt, amely történetébe örökre beírta magát” – vélekedett sportszerűen Guardiola.

Jürgen Klopp 2015 októberében vette át a Liverpool együttesét, ez idő alatt egyszer nyert angol bajnokságot, BL-t, klubvilágbajnokságot, FA Kupát, angol és európai Szuperkupát, valamint kétszeres Ligakupa győztes is. Az angol csapatot összesen 489 meccsen irányította.

Forrás: hirado.hu