Karim Benzemáé az Aranylabda

Karim Benzema

Karim Benzema francia válogatott labdarúgó, a Real Madrid játékosa, miután átvette az év legjobb labdarúgójának járó Aranylabdát a párizsi Chatelet Színházban rendezett gálán, 2022. október 17-én. (MTI/EPA/Mohamed Badra)

A francia Karim Benzema nyerte el a France Football magazin által odaítélt és az év legjobb játékosának járó Aranylabdát.

A Real Madrid 34 éves csatára a szenegáli Sadio Manét (Liverpool/Bayern München), valamint a belga Kevin De Bruyne-t (Manchester City) előzte meg a szavazáson, melynek során nem a naptári évben, hanem a szezonban nyújtott teljesítmény alapján született döntés.

A csatár – aki tavaly negyedik volt az Aranylabda-voksoláson – Bajnokok Ligáját és spanyol bajnoki címet nyert az elmúlt szezonban, ráadásul mindkét sorozatban gólkirály lett: a BL-ben 15, a La Ligában pedig 27 találattal zárt.

Benzema Raymond Kopa, Michel Platini, Jean-Pierre Papin és Zinedine Zidane után az ötödik franciaként vehette át a futballvilág legrangosabb egyéni díját.

A nőknél az Aranylabdát újfent a Barcelona sztárja, Alexia Putellas nyerte el – a spanyol játékos 2021-ben is diadalmaskodott, így tehát megvédte a címét.

Raymond Kopa-díj, vagyis a legjobb fiatal játékos ezúttal is egy Barcelona-játékos lett, az előző győztes Pedri csapattársának, a 18 esztendős Gavinak adhatta át az elismerést.

Sócrates-díjat, melyet a társadalmi szerepvállalásait tekintve kiemelkedő játékosnak ítélnek oda, ebben az évben Mané kapta meg, aki rengeteget jótékonykodik hazájában, s többek között számos iskolát, kórházat építtetett fel Szenegálban.

Mané 2022-ben Szenegállal megnyerte az Afrikai Nemzetek Kupáját, majd kiharcolta a 2022-es vb-részvételt is, nyáron az év legjobb afrikai játékosának választották.

Gerd Müllerről elnevezett kitüntetés nem meglepő módon az idényt 50 góllal záró Robert Lewandowskinál landolt.

A legjobb kapusnak járó Lev Jasin-díj a Bajnokok Ligája-döntő hőséé, a belga Thibout Courtois-é lett.

A 30 esztendős Courtois kulcsszereplőként vette ki a részét a Madrid La Liga- és BL-sikeréből, Benzemához hasonlóan őt is beválasztották a Bajnokok Ligája legjobb tizenegyébe, a kieséses szakaszban szinte mindegyik párharcban volt továbbjutást befolyásoló megmozdulása, végül ő lett a Liverpool ellen 1–0-ra megnyert finálé legjobb játékosa.

A 2022-es szezonban az Év klubja a Premier League-győztes és BL-elődöntős Manchester City lett.

A France Football 2016 óta ismét nem a FIFA-val együttműködve, hanem az 1956 és 2009 között megszokotthoz hasonlóan, azaz önállóan ítéli oda az év legjobbjának az Aranylabdát – az idei volt a 66. alkalom.

Az Aranylabda győztesei az elmúlt 15 évben

2008: Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United)
2009: Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)
2010: Lionel Messi (FC Barcelona)
2011: Lionel Messi (FC Barcelona)
2012: Lionel Messi (FC Barcelona)
2013: Cristiano Ronaldo (Real Madrid)
2014: Cristiano Ronaldo (Real Madrid)
2015: Lionel Messi (FC Barcelona)
2016: Cristiano Ronaldo (Real Madrid)
2017: Cristiano Ronaldo (Real Madrid)
2018: Luka Modric (horvát, Real Madrid)
2019: Lionel Messi (FC Barcelona)
2020: a koronavírus-járvány miatt nem osztották ki az elismerést
2021: Lionel Messi (Paris Saint-Germain)
2022: Karim Benzema (Real Madrid)

Forrás: MTI / m4sport.hu