Közel volt a búcsúhoz Anglia, de jött Bellingham ollózós gólja

Jude Bellingham Harry Kane

Fotó: England football team

Az angol labdarúgó-válogatott hosszabbítás után 2-1-re legyőzte a szlovák csapatot a németországi Európa-bajnokság vasárnapi nyolcaddöntőjében.

A legutóbbi kontinensviadalon döntős angolok a második félidő ráadásának ötödik percében Jude Bellingham ollózós góljával mentették hosszabbításra az összecsapást, aztán a folytatás első percében Harry Kane fejesével fordítottak.

Anglia jövő szombaton Svájccal találkozik a düsseldorfi negyeddöntőben.

A szlovákok bátor támadójátékkal és masszív védekezéssel kezdték az összecsapást, több veszélyes lehetőséget is kidolgoztak, míg az angolok mezőnyfölényük ellenére nem igazán állították megoldhatatlan feladat elé a rivális hátsó alakzatát.

A félidő közepén megérdemelten vezetést szereztek a szlovákok, Schranz már a harmadik gólját szerezte a kontinensvidalon, és a válogatott történetének második találatát jegyezte nagy torna egyenes kiesés szakaszában – a 2010-es vb nyolcaddöntőben Róbert Vittek volt eredményes a hollandok ellen.

Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya nem cserélt a szünetben, ennek ellenére is veszélyesebbé vált csapata, előbb Foden szerzett lesgólt, majd Kane megpattanó lövése landolt kis híján a szlovák kapuban.

Jude Bellingham anglia
Fotó: England football team

Az 55. percben majdnem összehozta a torna egyik leglátványosabb gólját az angol védelem, a félpályán Strelec kapott egy ajándéklabdát, amit azonnal a kapujától 30 méterre álló Pickford fölött ráívelt, de célt tévesztett.

A 78. percben Kane a legnagyobb angol helyzetet puskázta el, a Bayern München csatára öt méterről, senkitől sem zavartatva fejelhetett, de a kaput sem találta el. Három perccel később Rice lőtt 19 méterről, ezúttal a jobb kapufa mentette meg a szlovákokat.

Az angolok a hajrában a kapujukhoz szegezték a szlovákokat, az áttörés pedig egy perccel a hatperces hosszabbítás előtt történt meg, amikor egy nagy bedobás után Bellingham csodálatos ollózással hosszabbításra mentette az összecsapást. Ez volt az angol válogatott történetének legkésőbb szerzett gólja a rendes játékidőben nagy tornán.

A ráadásból mindössze 54 másodperc telt el, amikor fordítottak az angolok, egy újabb pontrúgás után Kane fejelt közelről a hálóba. Az Eb-k és vb-k történetének ez volt az első gólja, ami a hosszabbítás első percében született.

A szlovákok érezhetően fáradtak voltak, az angolok viszont inkább már csak az eredmény tartására törekedtek, amit végül sikerrel is tettek.

MTI