Nem lesz brazil-argentin VB-selejtező

Messi argentin válogatott

Fotó: AFP

Mégsem kell lejátszani a brazil és az argentin labdarúgó-válogatott egymás elleni világbajnoki selejtezőjét, amely tavaly szeptember 5-én, pár perccel a kezdés után félbeszakadt.

A törlés hírét mindkét ország szövetsége bejelentette, hozzátéve, megállapodtak a nemzetközi szövetséggel (FIFA), hogy150-150 ezer svájci frankos bírságot fizetnek, és az összeg felének átutalását két évre felfüggesztették.

A Sao Pauló-i találkozón alig telt el pár perc, amikor a Brazil Egészségügyi Szabályozó Ügynökség illetékesei a pályára vonultak, mivel az argentinok keretében négy, a kezdőcsapatában pedig három olyan játékos volt, akinek Angliából érkezve karanténkötelezettsége lett volna.

Sajtóhírek szerint Emiliano Buendí, Emiliano Martínez, Giovani Lo Celso és Cristian Romero beutazásakor a Covid-előírásokat megszegve nem jelezte, hogy 14 napon belül megfordult a szigetországban, ami automatikusan karanténkötelezettséget vont volna maga után.

Az argentin csapat levonult a pályáról, a mérkőzés folyatása sokáig kérdéses volt, a feleknek nem sikerült konszenzusra jutniuk. A találkozó venezuelai játékvezetője végül félbeszakította a jóformán el sem kezdődött mérkőzést.

A nemzetközi szövetség februárban úgy döntött, hogy pótolni kell a mérkőzést, a négy érintett futballista játékjogát pedig felfüggeszti a találkozóra. A két szövetség fellebbezett, ám májusban a FIFA megerősítette, hogy le kell játszani a meccset.

Közben a brazil és az argentin válogatott is kiharcolta a katari vb-n való részvétel jogát, ráadásul a pótolt mérkőzésnek már csak azért sem lenne tétje, mert a brazil válogatott mindenképpen első, az argentin pedig második marad a hivatalos sorrendben.

A világbajnokság november 20-tól december 18-ig tart. Brazília a G csoportban Szerbiával, Svájccal és Kamerunnal mérkőzik meg, Argentína pedig a C-ben Szaúd-Arábiával, Mexikóval és Lengyelországgal.

MTI