Serie A: Szuperligához való csatlakozás kizáráshoz vezet

szuperliga no

A Lega Serie A döntése értelmében az Európai Szuperligában résztvevő klubok nem indulhatnak az olasz élvonalbeli bajnokság 2024/25-ös szezonjában – írja az acmilan.hu.

Karácsony előtt az Európai Unió bírósága megállapította, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) az uniós joggal ellentétesen döntött amellett, hogy megakadályozza az Európai Szuperliga (ESL) létrehozását. A FIFA és az UEFA jogtalanul lépett fel a konkurens sorozat megalapítása ellen. Ugyanakkor a határozat azt nem mondja ki, hogy a nemzeti bajnokságok szervezői nem szankcionálhatják a szuperligához csatlakozni kívánó klubokat.

A CalcioFinanza portál megszerezte a dokumentumtervezetet és arról számolt be, hogy

a tervek szerint az olasz bajnokságot szervező Lega Serie A arra fogja kötelezni a 2024/25-ös idényre nevezni szándékozó klubokat, hogy az aláírásukkal vállalniuk kell, hogy nem csatlakoznak olyan versenysorozathoz, amely nem a FIFA-hoz, az UEFA-hoz vagy az Olasz Labdarúgó Szövetséghez (FIGC) tartozik.

A Lega Serie A arra készül, hogy

a licenckiadás feltételéül szabja, hogy a klubok nem vehetnek részt az Európai Szuperligában.

Amennyiben a klubok nem írják alá, akkor nem kapják meg a licencet és nem indulhatnak a Serie A 2024/25-ös szezonjában.

Fabrizio Romano információi szerint az Olasz Szövetség úgy döntött, hogy jóváhagyja azt a záradékot, amely megtiltja az olasz kluboknak a Szuperligába való belépést. Ha egy klub mégis csatlakozna a Szuperligához, akkor azonnal kizárják az olasz élvonalból.

Korábban a Juventust, a Milant és az Intert kérték fel a Szuperligába való belépésre.