Új kategóriában is hirdetnek győztest az idei Aranylabda-díjátadáson

aranylabda

FORRÁS: AFP

Új kategóriában is hirdetnek győztest az idei Aranylabda-díjátadáson: az október 17-én esedékes ünnepségen szociális és jótékonysági projektekben résztvevő női, illetve férfi labdarúgók közül is elismerik az arra legérdemesebb tevékenységét.

A „Sócrates-díjat” – melyet a 70-es, 80-as évek kiváló brazil futballistájáról neveztek el – a leghasznosabbnak ítélt szolidaritási akcióban résztvevő női és férfi játékos kapja.

Az Aranylabda szavazást szervező és lebonyolító France Football közleménye szerint társadalmi integrációt elősegítő kezdeményezéseket, környezetvédelmi akciókat, létbizonytalanságban élők, illetve különböző konfliktusok kárvallottjainak, áldozatainak megsegítését célzó projekteket vesznek számításba. Példa lehet az angol válogatott Marcus Rashford, aki rászoruló gyermekek megsegítéséért indított kampányt, az iskolák Anglia-szerte kuponokat osztottak, melyekkel a nélkülöző gyermekek ételhez juthattak a nyári szünetben.

A díjat azért nevezték el az 57 évesen, 2011-ben elhunyt 63-szoros válogatott labdarúgóról, minden idők egyik legjobb támadó középpályásáról – aki az 1982-es spanyolországi, valamint az 1986-os mexikói világbajnokságon is csapatkapitánya volt a brazil válogatottnak -, mert tevékenyen részt vett annak a merész döntésnek a meghozatalában, melynek értelmében a 80-as évek elején a brazil katonai diktatúra idején minden klubdöntést szavazásra bocsátottak.

Az indoklás szerint Sócrates mindig is hitt a labdarúgás mozgósító és alakító erejében, amellyel lehet és kell is tenni a társadalmi egyenlőségért, s halála után 11 évvel is olyan bajnoknak a szimbóluma, aki elkötelezett egy igazságosabb világ létrehozása mellett.

Az új díjat zsűri ítéli majd oda, melyben helyet kapnak Sócrates öccse melle a France Fotball képviselői és a monacói bázisú Béke és Sport szervezet vezetői.

A Châtelet Színházban sorra kerülő gálán kiosztják még A Kopa-trófeát a legjobb fiatalnak, a Jasin-trófeát a legjobb kapusnak és a Gerd Müller-trófeát a legeredményesebb góllövőnek, illetve a legjobb férfi és női labdarúgónak járó Aranylabdát.

MTI