Uruguay történelmet írt

Uruguay argentína darwin nunez

Fotó: Facebook / Jurgen Klopp

Uruguay futballtörténelmi sikert aratott azzal, hogy először győzte le Argentínát vendégként dél-amerikai világbajnoki selejtezőn – írta a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS).

A vb-címvédő 2-0-s vereséget szenvedett Buenos Airesben csütörtökön a 2026-ra kvalifikáló kontinentális sorozat ötödik fordulójában. Pénteki értékelésben az IFFHS emlékeztetett rá, hogy korábban már nyertek két alkalommal argentin földön, tétmérkőzésen az „uruk”, de mindkétszer Copa America keretében: 1937-ben 3-2-re, 1987-ben pedig 1-0-ra. Ez a két sikerük tehát nem hagyományos értelemben vendégként született. Argentína – a barátságos meccseket is tekintve – legutóbb 2016. október 11-én maradt alul hazai pályán, akkor Paraguaytól kapott ki 1-0-ra.

Alig egy hónapon belül Uruguay a dél-amerikai selejtezők történetének nagy sikersorozataiból kettőt is megszakított: Argentína csütörtök előtt 25 találkozóján nem veszített, Brazília esetében pedig október 17-én sorozatban 37 meccsből álló veretlenségi szériának vetett véget.

Brazília a világbajnoki selejtezők történetében először veszített el egymást követően két mérkőzést: a csütörtöki, kolumbiai 2-1-et megelőzően október 17-én Uruguay-jal szemben maradt alul 2-0-ra. A kolumbiaiak először győzték le a brazilokat vb-selejtezős összecsapáson.

MTI