Chelsea vagy AC Milan felvásárlás: melyik volt a jobb üzlet?

ac milan

Újabb részletek látnak napvilágot az AC Milan 1,2 milliárd eurós felvásárlásáról. A Forbes elemzése szerint a Milan átvétele „jobb üzlet” volt, mint a Chelsea megvásárlása.

A Rossoneri a héten lezárta a papírmunkát, és a zárás legkésőbb 2022 szeptemberéig várható, de gyakorlatilag a Milan már az amerikai RedBird alap tulajdonában van.

Az Elliott kisebbségi részvényesként marad, és az olasz médiában korábban arról cikkeztek, hogy csillagászati, 15 százalékos kamatra kölcsönt adtak a RedBirdnek az eladásra.

A Calcio e Finanza átnézte a papírokat, megállapította, hogy bár valóban 200-300 millió eurós eladói kölcsönről van szó, ez nem egy szokatlan folyamat, és a kamatláb 6 százalékos.

Ez egyfajta halasztott fizetés, így a RedBird eloszthatja a művelet költségeit.

Emiatt a RedBirdnek nem kellett banki finanszírozást igénybe vennie, mivel a JP Morgan és a Bank of America Merill Lynch csak tanácsadóként jelent meg.

A hírek szerint Elliott bónuszt is kapna, ha a RedBird magasabb áron adná tovább a Milant, mint amennyit fizetett érte.

Eközben a Forbes pénzügyi szakértői elemzésében azt állítja, hogy „az AC Milan küszöbön álló eladása jobb üzlet, mint a Chelsea FC közelmúltbeli megvásárlása”.

Roman Abramovics 3,1 milliárd dollárért adta el a Premier League-klubot Todd Boehlynek és a Clearlake Capitalnak.

A cikk rámutat, hogy bár a Chelsea jelenleg nyereségesebb, mint az AC Milan. A klubot Abramovics finanszírozta évekig, ezzel szemben a Rossoneri Elliott alatt önfinanszírozóvá vált, kiegyensúlyozta a könyvelését, külső adósságaitól pedig megszabadult.

A RedBird a futballklubok értékének növelésében is jártas: két évvel ezelőtt 20 millió dollárért vásárolta meg a francia Toulouse FC-t, amely a francia élvonalba történő feljutását követően ma már 80 millió dollárt ér.

„Hosszú távon az AC Milan és a Chelsea is felértékelődik, ez nem kétséges. De az olasz klub értéknövekedése valószínűleg sokkal gyorsabb lesz, mint az angolé”, zárja a Forbes elemzése.