Hogyan elemezz egy meccset, ha nyerni akarsz?!

tippmix kalkulátor

Hogyan elemezz egy mérkőzést?

Miután megtörtént a regisztráció több fogadóiroda oldalán is, áttanulmányoztuk a szabályokat és a kifizetési procedúrát, és mérlegeltük a kockázati tényezőnket, itt az ideje, hogy fogadjunk. Itt az idő, hogy leadjuk a tippet, itt az idő, hogy eldöntsük mi a legjobb fogadás, milyen szorzón érdemes megjátszani. Persze nem árt, ha rendelkezünk némi információval arról az eseményről, melyre pénzt szeretnénk rakni. Nézzük át röviden azt a néhány lépést, ami segíthet abban, hogy tisztább képet kapjunk egy adott eseménnyel, találkozóval kapcsolatban!

Általános áttekintés

Nézd meg először, hogy ki mit ajánl. Nézz fel több fogadóiroda oldalára is, hasonlítsd össze a felkínált szorzókat. Manapság az internet segítségével ezt könnyen megtehetjük, több ingyenes honlap is megtalálható, mely erre a célra szolgál, a legjobbak ezek közül a Betbrain és az Oddsportal, de természetesen ezt mindenki maga dönti el, hogy honnan jut ehhez az információhoz. A lényeg, hogy ezt a lépést ne hagyd ki!

A kínálat áttanulmányozása

Fontos, hogy amikor felmész egy iroda honlapjára nézd végig egyszer a kínálatot, majd ha a végére értél, kezd az elejéről, de ekkor már tüzetesebben. Ez azért fontos, mert ha egyszer már végignézted az ajánlatot, akkor ezt követően tudni fogod, amikor egy új esemény kerül fel a listára. Ha sikerült kiválasztanod egy meccset, akkor próbálj minél több információt összeszedni róla, és ami talán a legfontosabb: NE HAGYD magad befolyásolni a szorzótól!!! Attól hogy egy adott csapatra kicsi a szorzó, az még nem azt jelenti, hogy biztos a sikerük. Ha ez így lenne, akkor az irodák bezárhatnának. Nézz utána a meccsnek, és ha kétségeid támadnak, akkor inkább mellőzd az adott eseményt.

Első megérzés

Az egyik legelterjedtebb fogadási típus az, amikor hallgatunk az első megérzésünkre. Első lépésként nézd meg, hogy mit kínálnak az adott összecsapásra a bukmékerek. Nagyon fontos, hogy megnézzük a szorzót, mert abból is egy bizonyos következtetésre juthatunk, ami megerősítheti az első megérzésünket, vagy akár elültetheti bennünk a kétkedés magját. Ilyenkor folyamodjunk a következő lépéshez, ami abból áll, hogy megvizsgáljuk a formáját, statisztikáit annak az együttesnek, játékosnak akikre/akire fogadni szeretnénk. Fontos tehát az első megérzés, de soha ne tegyünk fel pénzt hű bele Balázs módjára, csak erre alapozva!

Statisztika

Az első megérzésnél beszéltem a statisztikáról is. Nézzünk mindenképp utána, de ne ez alapján hozzuk meg a döntésünket. Ezt csak amolyan plusz információként kezeljük, amely segíthet sokszor eldönteni, hogy az első megérzésünk helyes-e vagy sem. Sokszor megesik az is, 95%-ig biztosak vagyunk abban, hogy megjátszunk egy tippet, de azért utánajárunk a statisztikáknak is, biztos, ami biztos alapon. Ilyenkor azt ajánlom, hogy a formatáblázatot, valamint az egymás elleni eredményeket nézzük meg, ez utóbbit visszamenőleg 4-5 évre is akár, de árulkodó lehet olykor a hazai és idegenbeli teljesítmény is.

Fő kritériumok

Sérültek, eltiltottak, hiányzók

Bölcsen teszed, ha alaposan utánanézel a mérkőző felek sérültjeinek, eltiltottjainak a fogadás megkötése előtt. A bukmékerek egy adott meccsre a szorzókat sok esetben már jóval azelőtt meghatározzák, hogy az elkezdődne, és nem mindig frissítik azokat a hiányzó játékosok függvényében. Ez egyike lehet azon kevés lehetőségeknek, amikor a fogadó élvez előnyt a bukmékerrel szemben, ő ugyanis ha képben van ezzel, akkor könnyebben lecsaphat egy általa kedvezőnek vélt szorzóra akár az utolsó pillanatban is. Nagyon fontos hogy lehetőleg minden meccsnél tisztában legyél a fejleményekkel, lehet az bármilyen nemű. Tegyük fel, hogy a birtokodba jutott egy olyan információ, hogy a Barcelonától a hétvégén nem játszhat Messi, Neymar és Suarez sem. Ebben az esetben jobban teszed, ha kétszer is meggondolod, akarsz-e még rájuk fogadni, mivel ez egy olyan tényező, ami komoly kihatással lehet a csapat játékára. Egy másik banális példa: ha téli időszakban vagyunk, nézz utána, hogy az adott csapat berkein belül nem ütötte-e fel influenzajárvány a fejét, nem lesznek-e tömeges hiányzók emiatt.

Meccstípus

Egy adott sportesemény végkimenetele függhet attól is, hogy milyen típusú, milyen kiírásban rendezik azt meg: nemzetközi, kupameccs, bajnoki találkozó, vagy csak egy sima barátságos összecsapás! Van egy olyan íratlan szabály, hogy komoly sportfogadó nem tesz fel pénzt kupameccsekre, főleg mondjuk egy ligakupa meccsre. Anglia talán kivétel ez alól, viszont például Franciaországban, Portugáliában, vagy akár Magyarországon is a ligakupának nem tulajdonít nagy jelentőséget a csapatok zöme.

Légy óvatos a döntőkkel! Sokszor a média előre győztes hirdet, viszont egy olyan meccsen, melynek végén trónfosztásra kerül sor, minden lehet. Hányszor láttunk már olyat, hogy az esélytelenebbnek vélt csapat túlteljesítve önmagán, átlépve korlátait, világraszóló sikert tudott elérni? Ilyen szempontból, egy nemzetközi kupameccset könnyebb megtippelni, mint egy belföldi kupa vagy ligakupa találkozót, de itt is azért nem árt óvatosabbnak lenni a csoportkör során, labdarúgásnál, gondolok különösen az Európa Ligára.

A válogatott meccseket könnyebben lehet megtippelni. Sok esetben döntetlennel végződnek ezek a találkozók, és ritkán fordul elő vendég győzelem, persze értek ezalatt olyan összecsapásokat, melyeknél a két fél ereje közel áll egymáshoz. A hazai pályán játszó nemzeti válogatott ilyenkor motiváltabb mint a vendég együttes, bizonyítani akarnak a hazai közönségnek, végül is egy nemzet, egy ország dicsőségéről van szó. Személy szerint én szeretek fogadni válogatott meccsekre!

A tanácsom az, hogy ha egy mód van rá kerüld a francia, olasz, spanyol és német kupameccseket, de légy óvatos az angolokkal is. Még a szigetországban is a ligakupában a nagyágyúk a legtöbbször egy fiatal és tapasztalatlan csapatot küldenek a pályára, főleg a sorozat kezdeti szakaszában, de az előbb is említett országokban hasonló a helyzet a kupában is.

Az európai kupákban más a helyzet. A csoportkörben a nagyágyúk próbálják a legminimálisabb erőfeszítéssel kiharcolni a továbbjutást, és első sorban begyűjteni hazai pályán a pontokat. Érdemes lehet tehát a nagyobb klubokra fogadni a csoportkörben, főleg ami a Bajnokok Ligáját illeti, és főleg, amikor hazai környezetben lépnek fel.

Milyen liga?

Jó, ha tudjuk, hogy az olasz bajnokságban születik a legkevesebb meglepetés. Ha egy topcsapat találkozik egy esélytelenebbel, akkor a legtöbbször nyerni is tudnak, de ha két nagymenő játszik egymás ellni meccset, akkor sokszor születik döntetlen. Ilyen „könnyen” megtippelhető bajnokság még a norvég, ahol szintén kevés a meglepetés. Angliában, ha lehet kerüld a szezon eleji és a szezon végi fogadásokat. A szezon közepén kiszámíthatóbb eredmények születnek, főleg igaz ez a Premier League-re. A német bajnokság viszont azok közé tartozik, ahol nagyon sok meglepetés, váratlan eredmény szokott születni, de azért a topcsapatok, mint a Bayern, a Dortmund vagy a Leverkusen otthon szokta hozni a kötelezőt. A Primere Division és a Ligue 1 szintén azon ligák közé tartozik, ahol magas a hazai győzelmek aránya. A Bastia például az egyik legjobb hazai pályás mérleggel rendelkezik Európában, idegenben viszont nem sok vizet zavarnak. Mikor otthon játszanak, nem sokan reménykedhetnek abban, hogy három ponttal távoznak, legfeljebb egy döntetlenben bízhatnak.

Mérkőzés fontossága

Európa topcsapatai nagyon sok meccset játszanak egy idény során, és akarva, akaratlanul is fel kell állítsanak egy fontossági sorrendet. Itt jön be, az amit fentebb is említettem, hogy például a kupa és ligakupa meccsekre nem fektetnek olyan nagy hangsúlyt. És ez nem is feltétlenül azért van így, mert nem tisztelik a sorozatot, egyszerűen az a magyarázata, hogy nem tudják csak a kezdőkkel végig játszani az idényt, ami akár 60-70 meccsre is felmehet.

Szezon közben előfordulhat olyan is, hogy a középmezőny csapatai megverik az első helyeken lévőket, vagy azokat, akik a kiesés ellen küzdenek, éppen azért, mert rajtuk nincs nyomás, így felszabadultan játszhatnak. Ugyan ez igaz lehet a szezon végén azokra az együttesekre is, akik már kiestek: nyomás már nincs rajtuk, és csak az a céljuk, hogy a fájó búcsút kicsit megédesítsék. Azt javasolom, hogy az ilyen meccseket kerüld!

A városi derbik mindig különlegesek. Fordíts nagy figyelmet ezekre, ha fogadni akarsz rá. Nagyon gyakran előfordul, hogy ezek a helyi rangadók döntetlennel végződnek, mivel mindkét alakulat jobban fél a vereségtől, minthogy kockáztatna a győzelemért.

Az európai kupák korai szakaszában ismét kétszer gondoljuk meg kire fogadunk. A favoritok, főleg ha idegenben szerepelnek az első meccsen nem adnak mindent bele, tudják, hogy ott van a hazai visszavágó, ahol ki lehet javítani az idegenbeli esetleges botlást. Ilyenkor érdemes lehet döntetlenre fogadni, vagy kisebb téttel megrakni az esélytelenebb hazai együttes győzelmét.

Ha egy mód van rá, akkor kerüld a barátságos meccsekre való tippelést. Mindegy, hogy nemzetközi, előszezoni, bemutató vagy gálameccsről van szó, ne fogadj ezekre. Ezt úgy hívják, hogy pénzkidobás, mivel az edzők ezeken az összecsapásokon sokat változtatnak a kezdőcsapaton, nagyon sok cserét eszközölnek, lehetőséget adnak a fiataloknak, vagy a kevesebb lehetőséget kapó játékosoknak, mindezek miatt pedig kiszámíthatatlanná válik a végkimenetel.

Időszak

A legtöbb európai bajnokság augusztusban kezdődik, és május vége felé ér véget. A szezon első negyedében az eredmények kiszámíthatatlanok nagyon sok esetben, és előfordul többször, hogy a gyengébbnek vélt gárda kibabrál a favoritokkal. Az idénynek eme szakaszában azt javaslom, hogy csak az igazi nagykutyákra fogadj. Ugyanígy legyél óvatos, mint ahogy azt az előbb említettem az európai kupasorozatok korai szakaszában is.

A szezon közepén, a november-március időszakban az erőviszonyok nagyjából már kialakultak, és a dolgok visszaállhatnak a régi kerékvágásba. Az eredmények sokkal kiszámíthatóbbakká válnak, az esélyesek ilyenkor könnyebben hozzák a kötelezőt. Ugyanakkor ez az időszak az, amikor azok az együttesek, akik eddig meglepő módon túlteljesítettek az elvárásokon, szép lassan visszaesnek.

Ahogy közeledünk a szezon végéhez a dolgokat ismét nehéz megtippelni. A kiesés ellen küzdő gárdák kétségbe esnek, és mindent egy lapra feltéve játszanak, ami nagyon sok esetben meglepetésekhez vezet. Ugyanakkor az éllovasok vállán is nagy a nyomás, és ez is vezethet meglepő eredményekhez.

A skandináviai államokban a bajnokság április, május környékén kezdődik. Nem érdemes nagy pénzt rakni az első fordulókban a favoritokra, mivel ilyenkor kezdődnek az európai selejtezők, és ebben a periódusban ez élvez prioritást. Sokkal bátrabban fogadhatunk már rájuk, ha eltelt ez az időszak, az eredmények ekkor kiszámíthatóbbak.

Tabella

A táblázatban elfoglalt hely nem szabad, hogy döntő kritérium legyen egy fogadásnál, főleg nem a bajnokság első negyedében. Várjuk meg, hogyan alakulnak a további dolgok, és csak azután adjunk nagyobb jelentőséget a tabellának, de ekkor sem szabad még ez befolyásolja a döntésünket, csak amolyan informatív jellegű legyen. Gondoljunk csak bele, hogy a bukmékerek sem a pillanatnyi állás szerint adják a szorzókat. Persze ez is számít náluk, de ők számításba veszik a formatáblázatot, és az utóbbi 5-10 év egymás elleni statisztikáit is. Te is így tedd!

Forma

Talán ez a legfontosabb kritérium, ami alapján a bukmékerek meghatározzák egy adott találkozóra a felkínált szorzókat. Sokszor láthatjuk, hogy a formában lévő csapatokra a felkínált szorzó esik. Ez azt mutatja, hogy a bukik szerint is ők az esélyesek, ezért csökkentik a győzelmükre adott nyereményszorzót. Ritkán kínálnak például jó oddsot olyan csapatokra, akik megnyerték zsinórban a legutóbbi 4 összecsapásukat. Nem árt, ha kicsit élelmesek vagyunk, hisz ha időben megtaláljuk a formában lévő csapatokat, akkor még azelőtt fogadhatunk rájuk, hogy a szorzó a győzelmükre drasztikusan csökkeni kezdene. Az is segíthet a döntésben, ha láttad egy csapat utóbbi néhány meccsét. Lehet, hogy az eredmények nem mutatnak egy kimagasló formát, de te láttad a játékukban a pozitív dolgokat, és meg vagy róla győződve, hogy ezt hozni tudják ezúttal is. Egy szezon során sok csapatnál váltakozik a kimagasló forma, a szerencsés periódus olyanokkal, mikor semmi nem akar összejönni. Egyes csapatok a szezon egy bizonyos időszakában nagyon rosszul játszhatnak, viszont egy változás a vezetőség szintjén, vagy egy edzőcsere 180 fokos fordulatot képes generálni. Fontos, hogy időben azonosítani tudd ezeket a periódusokat, mielőtt még a bukmékerek megteszik ezt.

Közelmúlt

Fontos, hogy nézz utána a közelmúlt eredményeinek, és itt első sorban az egymás elleni eredményekre gondolok. Sok fogadó első sorban a táblázatot és a formát nézik, ami jó dolog, de nem árt megfigyelnünk mit játszottak az utóbbi időszakban egymás ellen is, mert ez utalhat egyik vagy a másik együttes pszichológiai fölényére. Fontos ez a kritérium, de nem szabad, hogy csak ez határozza meg a döntésedet, a formával és a táblázatban elfoglalt hellyel együtt kell meghozni a döntést, no meg persze nem árt, ha vannak információid a hiányzókról is.

Érdemes figyelmet fordítani olyan közhelyekre, amit lehet, hogy sokszor hallottál, de nem tulajdonítottál nekik jelentőséget. Gondolok itt olyanokra, hogy az olasz csapatok védekező futballt játszanak, ezért érdemes lehet fogadni egy kevés gólos meccsre, vagy, hogy például X gárda még soha nem tudott nyerni Y csapat otthonában. Közhelyeknek tűnhetnek, ezt beismerem, de mikor újra és újra megtörténik, akkor nem árt elgondolkodni ezeken. De itt van talán a legkézenfekvőbb példa: a Serie A-ban az AS Roma és a Lazio, valamint az Inter és a Milan is ugyanazon a stadionon osztozik. Ezeken a derbiken nagy a tét, mindkét csapat nyerni akar, elsősorban a szurkolóik miatt, és ha megnézzük az utóbbi 5-10 év statisztikáit, akkor észrevehetjük, hogy ezek a rangadók nagyok sok esetben végződnek döntetlennel.

Különleges körülmények

Nem egy olyan esetre volt már példa, hogy két csapat tovább tudott jutni együtt egy csoportkörből, ha döntetlennel végeznek, vagy, hogy mindkét klub eléri célját azzal is, hogy egy ponttal gazdagodik. A bukmékerek nagy figyelmet fordítanak ezekre, és a döntetlenre kínált szorzók ilyenkor drasztikusan zuhanni kezdenek. A “megbeszélt” döntetlenek jellemzőek az olasz bajnokságra, viszont ritkábban fordulnak elő Angliában, ahol még jobban él a futball eredeti szelleme, és a sportágnak szentelt kezdeti tisztelet. Ha egy ilyen meccset találsz, gyorsan csapj le rá, de általában a könnyen kiszúrható meccseket a bukmékerek is észreveszik, és egyszerűen kiszedik az ajánlatból.

Ha a fentebb leírtakat alapján veszel górcső alá egy mérkőzést nagyban megnövelheted nyerési esélyeidet! Hajrá!