Hogyan határozza meg a menedzser mentális egészsége a csapata sikerét?

foci

Mindenkit hideg zuhanyként ért, amikor Jürgen Klopp bejelentette, hogy távozik a Liverpool FC-től és a következő szezonban már valaki másnak kell menedzselnie a csapatot. Habár ez kívülállóként valamilyen szinten érthetetlen számunkra, mégis rávilágít egy kritikus, ám gyakran figyelmen kívül hagyott tényezőre a kedvenc csapataink sikerében vagy sikertelenségében. Ez pedig nem más, mint az, hogy a menedzser mentális egészsége milyen nagy befolyással van a játékosokra, a csapatszellemre, és az egész csapat ellenállóképességére, amikor nyomás alá kerülnek.

Bár a legkifinomultabb stratégiák és taktikák kétségkívül nagy szerepet játszanak abban, hogy a csapat jól játsszon, megtalálja az ellenfele gyenge pontjait és jól kiegyensúlyozza az erősségeiket is, a menedzserük mentális jólléte jelentős hatással van a csapat moráljára, teljesítményére és természetesen a különböző trófeák felé vezető úton való menetelésre is.

Bár Jürgen Klopp a mentális egészségére hivatkozva mondott le, nagyon fontos megjegyezni, hogy ez sokkal inkább egy erős vezető döntése, mint hogy a gyengeség jeleként tekintsünk rá. Szoboszlai Dominik a mesterről adott interjúja alapján is nagy valószínűséggel így gondolja, és valóban nagyon erős karakterre vall, hogy a csapat érdekében, a menedzser meghozta ezt az áldozatot.

foci

Fotó: Pexels

A menedzserekre nehezedő nyomás egyértelműen hatalmas. Az elvárások súlya, a pillanatok alatt hozott döntések terhe és a kiválóság könyörtelen hajszolása ideális környezetet teremt a mentális egészség kihívásai számára. A történelem számos példát kínál arra, amikor egy menedzser mentális állapota közvetlenül befolyásolta a csapat sorsát.

Alex Ferguson, a legendás Manchester United menedzsere nyíltan beszélt szorongásáról és depressziójáról. Bár ezek a kihívások személyesek voltak, nem maradtak a magánéletében. Ferguson a személyes küzdelmeit szerencsére remekül beolvasztotta a vezetői stílusába. Szigorú, mégis támogató menedzser volt, és mindez rendkívül erős köteléket teremtett játékosai között, akiknek példát mutatott és ezért sokkal jobban értékelték, mint egy olyan menedzsert, aki eltitkolja, hogy ő is ember. A Manchester United számára ez a hozzáállás azt eredményezte, hogy a csapat sikert siker hátára halmozott és Ferguson vezetése alatt 38 trófeát nyertek el és II. Erzsébet még lovaggá is ütötte Ferguson-t.

Az egyik ellenpélda talán Brian Clough esete, aki taktikai zsenialitásáról volt ismert. Clough a változékony temperamentumáról és kiszámíthatatlan kitöréseiről is ismert volt és bár impulzív személyisége egy-két kezdeti sikert is hozott csapatának, végül olyan mérgező környezetet teremtett játékosai számára, ami végül csapat instabilitáshoz és következetlen, ingadozó teljesítményhez vezetett.

foci2

Fotó: Pexels

Ez nem meglepetés, hiszen tanulmányok kimutatták, hogy a stresszes és szorongó vezetők szorongó csapatokat hoznak létre, és az érzelmi fertőzés elmélete szerint a negatív érzelmek a csapat minden tagjára kiterjedhetnek, befolyásolva az egyéni teljesítményt és akadályozva a kollektív munkát is. Ellenkezőleg, az a menedzser, aki a saját jólétét is kézben tartja, az elősegíti a pozitív mentális környezetet, és olyan csapatot nevelhet ki, amely a bizalomra, támogatásra és ellenállóképességre épül.

A sport világában, ahol minden profi játékostól elvárható az, hogy rendkívüli képességeket fejlesszenek ki, a győzelem kulcsa sok esetben a mentális állóképesség lehet. Jürgen Klopp döntése, hogy visszavonul Liverpooltól, azzal az indokkal, hogy helyet adjon valakinek, aki biztosan nem fog a személyes problémái miatt negatív hatást gyakorolni a csapatra, fontos üzenetet közvetít.

És egyértelmű, hogy nagy hatással volt a csapatra, hiszen foci közvetítést követve láthatjuk, hogy a csapat a bejelentés óta is csak még jobban akar bizonyítani és ezt az új menedzser kezei között is folytatni fogják.

Ezért érdemes figyelemmel követni azt, hogy  a csapat menedzserének élete és mentális egészsége hogyan alakul, hiszen sok esetben a nem teljesen mérhető dolgok azok, amelyek meghatározzák a kedvenc csapatunk teljesítményét a legnagyobb nyomással járó megpróbáltatások során.