Lionel Messi és minden idők legmegdöbbentőbb átigazolásai

messi psg 1

Leo Messi Facebook oldal

Lionel Messi Barcelonából való távozása – és az azt követő átigazolása a Paris Saint-Germainhez – sokkolta a futballvilágot.

A hírt, hogy az argentin szupersztár 20 évnyi legendás szolgálat után távozik a Blaugranától, szinte lehetetlen volt elfogadni.

Elképzelni a Barcelonát Messi nélkül és Messit Barcelona nélkül szinte lehetetlennek tűnt. De ez volt a valóság.

Szóval, Messin kívül melyek voltak még a futballtörténelem olyan átigazolásai, amelyek megrengették a futballvilágot?

Cristiano Ronaldo: Real Madrid – Juventus, 2018

Ez volt az az átigazolás, amit senki sem hitt el, hogy lehetséges, hiszen a Juventus 112 millió eurós klubrekordot költött a portugál legendára.

Ronaldo a Real Madrid ikonja volt, hiszen a klubnál eltöltött kilenc év alatt 450 gólt szerzett, és számtalan csapat- és egyéni díjat nyert.

Bár mindig is fennállt a lehetősége, hogy Ronaldo egyszer távozik, de 90-es évekbeli fénykorához képest masszívan visszaesett olasz bajnokságba igazolás valószínűtlennek tűnt.

Ronaldo mégis megtette a lépést, és nem meglepő módon rengeteg gólt szerzett Torinóban. A Juventust elhagyva 2021-ben visszatért a Manchester Unitedhez.

Cristiano Ronaldo manchester united
Fotó: Cristiano Ronaldo Facebook oldala

Neymar: Barcelona a PSG-hez, 2017.

A PSG 2017-ben megdöntötte az átigazolási világrekordot azzal, hogy alig hihető, 222 millió eurós összegért szerződtette Neymart, mivel a francia klub beleegyezett, hogy kifizeti a játékos kivásárlási záradékát.

Az átigazolás megdöbbentette a világot – mind az árat tekintve, mind pedig azért, mert Neymar egy hagyományos futball nagyhatalmat hagyott ott egy újgazdag klubért.

Ez a lépés jogi viták sorozatához vezetett, mivel a Barcelona pert indított Neymar ellen, és a dolgok csúnyán elfajultak a tárgyalóteremben.

A két klub között a rossz vér is látható volt, mivel a Barcelona és a La Liga is panaszkodott a PSG túlzott költekezése miatt, és hogy az megszegi-e a pénzügyi fair play szabályait.

Neymar

Sol Campbell: Campbell: Tottenham az Arsenalhoz, 2001

Kevés átigazolást fogadtak ilyen kegyetlen gyűlölettel az egyik szurkolótáborból, és ilyen örömmel a másikból.

2001-ben a Tottenham játékosa, Sol Campbell átlépte az észak-londoni határt, hogy csatlakozzon Arsene Wenger csapatához, az Arsenalhoz, mindezt a White Hart Lane-i hívek legnagyobb bánatára.

A Tottenham-szurkolók „Júdásnak” bélyegezték, nemcsak azért, mert a rivális Arsenalhoz csatlakozott, hanem mert korábban megszegte ígéretét, miszerint soha nem fog az Ágyúsoknál játszani. Pedig játszott náluk, és két Premier League címet is nyert.

Luis Figo: Figo: Barcelonából a Real Madridba, 2000

Egy újabb barcelonai átigazolás. Figo akkoriban az európai labdarúgás egyik legjobb szélsője volt, és egy világklasszisokkal és tehetségekkel teli Barcelona csapat tagja.

Az elképzelés, hogy egy világklasszis barcelonai játékos a klub örök riválisához, a Real Madridhoz kerülhet, elképzelhetetlen volt.

Florentino Perez azonban kifizette a szerződésében szereplő 62 millió eurós kivásárlási záradékot, és a szupercsapatot építő Galaktikusok egyik első embere lett.

A lépés nagy vihart kavart Katalóniában, mivel Figót árulónak, „Júdásnak” és zsoldosnak bélyegezték.

Minden alkalommal, amikor visszatért a Camp Nouba játszani, ellenséges fogadtatásban részesült, és az egyik meccsen egy Barca-szurkoló egy levágott disznófejjel dobta meg, amikor egy szögletet végzett el.

Diego Maradona: Napoli és szabad átigazolás, 1991

Diego Maradona Nápolyban isten volt és az is maradt. A délieket 1987-ben történelmi Scudettóhoz vezette, majd ezt egy újabb bajnoki cím és egy UEFA-kupa követte.

Azt a hatást, amelyet Maradona gyakorolt a városra, az emberekre és a klubra, talán soha senki más nem fogja elérni, még Messi sem a Barcelonánál.

Éppen ezért volt olyan megdöbbentő, hogy 1991-ben hirtelen távozott a klubtól. Miután pozitív lett a kokain tesztje, és 15 hónapra eltiltották a labdarúgástól – a kormány embereivel a háta mögött – Maradona az éjszaka közepén menekült vissza Nápolyból Argentínába.

Szomorú véget ért dicsőséges karrierje a Napoliban.

Roberto Baggio: Fiorentinától a Juventushoz, 1990.

A Juventus megdöntötte az átigazolási világrekordot, amikor 1990 nyarán egy rendkívül ellentmondásos átigazolás keretében leigazolta Roberto Baggiót a Fiorentinától.

Baggio Firenze kedvence volt, és a hír, hogy a klub keserű riválisához, a Juventushoz költözik, elképesztő dühöt váltott ki a városban.

Firenze utcáin tömeges zavargások törtek ki, és több mint 50 ember megsérült, amikor a szurkolók megpróbálták megakadályozni az átigazolást.

Maga Baggio is elismerte, hogy nem akarta az átigazolást, és még azt is megtagadta, hogy új csapatának a Fiorentina elleni mérkőzésén büntetőt rúgjon, amikor a következő szezonban játszottak.

Johan Cruyff: Ajax – Feyenoord, 1983

Az Ajax történetének legnagyobb játékosa, a veterán Cruyff 1981-ben sikeresen visszatért a klubhoz egy második ciklusra, és további két bajnoki címig vezette a klubot.

Az Ajax vezetősége azonban ekkor elutasította, hogy új szerződést ajánljon neki – 36 évesen túl öregnek és túlsúlyosnak tartotta.

Ez feldühítette Cruyffot, aki az Ajax legádázabb riválisához, a Feyenoordhoz szerződött.

„A Feyenoordon keresztül akartam levezetni a dühömet az Ajaxon, miután a klub kidobott a szeméttel együtt” – írta önéletrajzában.

Ez sikerült is neki, hiszen a Feyenoordot kettős győzelemre vezette, és az év holland labdarúgójának választották.