Lionel Scaloni 2022 legjobb szövetségi kapitánya

Lionel Scaloni

Fotó: MTI/EPA / Tolga Bozoglu

Az argentin Lionel Scalonit választotta 2022 legjobb szövetségi kapitányának a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS.

Fölényes győzelmét azzal alapozta meg a szakember, hogy – a Copa América 2021-es megnyerése után – a Lionel Messi fémjelezte argentin nemzeti válogatottal diadalmaskodott a múlt ég végi katari világbajnokságon.

Scaloni mögött másodikként az IFFHS-nél 2020-ban első francia Didier Deschamps végzett, aki nemzeti együttesét 2022-ben vb-ezüstig vezényelte. A francia alakulat csak a büntetőpárbajban maradt alul az argentinokkal szemben a döntőben.

A harmadik helyet a nemzetközi szervezet voksolásán a Katarban a világbajnoki bronzmeccset a horvátokkal szemben elveszítő marokkói válogatott szövetségi kapitánya, Valid Regragui érdemelte ki. Ő az első afrikai szakvezető, aki a legjobb háromban végzett.

Az első tízbe két „légiós”, a szaúdiak francia, valamint a dél-koreaiak portugál szövetségi kapitánya, Hervé Renard és Paulo Bento fért be.

A 2022-es év legjobb szövetségi kapitányai az IFFHS-nél:

——————————————————–
1. Lionel Scaloni (Argentína) 240 pont
2. Didier Deschamps (Franciaország) 45
3. Valid Regragui (Marokkó) 30
4. Zlatko Dalic (Horvátország) 20
5. Morijaszu Hadzsime (Japán) 15
6. Louis van Gaal (Hollandia) és
Gregg Berhalter (Egyesült Államok) 10-10
8. Hervé Renard (francia, Szaúd-Arábia),
Tite (Brazília) és
Paulo Bento (portugál, Koreai Köztársaság) 5-5

MTI