Scudettó győztes Milan: Pioli és öt kulcsjátékos a siker mögött

Scudetto acmilan

11 év után a Milan ismét elnyerte a Scudettót, egy izgalmas véghajrában megelőzte a jóval esélyesebb városi rivális Intert. Rövid áttekintésünkben arra voltunk kíváncsiak kik voltak a Rossoneri kulcsjátékosai ebben a szezonban.

Stefano Pioli edzőnek és a klubvezetésnek nagy érdemei vannak abban, hogy kidolgoztak egy nyerő stratégiát és végig ragaszkodtak hozzá – még akkor is, amikor úgy tűnt, hogy a dolgok rosszul alakulnak.

Pioli érkezése óta nagyon sokszor tűnt úgy, hogy a Milan a szétesés szélén áll, különösen az Atalantától elszenvedett 5-0 vereség után, de mindig találtak egy újabb megoldást.

Nagyon sok kulcsfigura állt a siker mögött, de itt most öt olyan játékost emeltünk ki, akik különösen fontosak voltak ebben a szezonban.

Külön említést érdemel Zlatan Ibrahimovic, aki kulcsszerepet játszott a Milan mentalitásának áttranszformálásában, valamint a fiatal játékosok segítésében, akiknek sérülései miatt ebben a szezonban inkább a pályán kívül jutott jelentős szerep.

Sandro Tonali

Tonali az elmúlt szezonban sokat küszködött, és szurkolók is azon tűnődtek, hogy nyilvánvaló tehetsége ellenére talán nem tud megbirkózni azzal a nyomással, amit egy ilyen topklubnál való szereplés jelent. De bebizonyította, hogy nem csak, hogy helye van ezen a szinten, de még fejlődni is fog.

Tonali a Lazio elleni utolsó pillanatban szerzett győztes góljával vitathatatlanul a Milan legfontosabb gólját szerezte az idei szezonban, majd ezt két fontos találat követte a Verona elleni 3-1-es győzelem alkalmával.

Vezérré vált a pályán, és sokat segített csapatának mélységi indításaival, váratlan felfutásaival. Tonali hosszú évekig kulcsszerepet fog játszani az olasz válogatottban is.

Mike Maignan

Az előző szezon vége felé volt némi aggodalom, amikor kiderült, hogy Gianluigi Donnarumma távozik – a Milan aztán villámgyorsan leigazolta Maignant.

A kapusváltás eleinte kockázatos döntésnek tűnt, különösen amikor Donnarummát az Európa Bajnokság legjobb játékosának választották, de Maignan bebizonyította, hogy nem csak egy magabiztos kapus, hanem lábjátékával, indításaival képes volt teljesen megváltoztatni csapata játékát. Külön kiemelkedik Rafael Leaonak adott közvetlen asszisztja a Sampdoria elleni 1-0-s győzelemmel végződött bajnokin.

Fikayo Tomori

A Chelsea-től eredetileg kölcsönbe érkezett, és a 28,8 millió eurós kivásárlási záradékot tekintve esélytelennek tűnt, hogy a Milan végül meg fogja vásárolni. De miután hihetetlenül jól kezdte a szezont Milánóban, Tomori szerződtetése megkérdőjelezhetetlenné vált. Azokon a ritka alkalmakkor, amikor rosszul helyezkedik, villámgyors sebessége minden helyzetben kisegíti.

Kiszorította Alessio Romagnolit a csapatból, és kitűnő teljesítménye feledette Simon Kjaer szinte egész szezonon keresztül tartó hiányát.

Theo Hernandez

Van-e jobb balhátvéd jelenleg a világon? Hernandez szerződtetésével hihetetlenül jó döntést hozott a Milan, a pálya mindkét végén nélkülözhetetlen. Fontos gólokat lő, miközben a védekezésben is egyre jobban is megállja a helyét.

Közben stabil francia válogatott lett a Milanból, és az Elliott-korszak egyik legjobb szerződtetésének lett elkönyvelve.

Hernandez három szezon alatt 17 bajnoki gólt szerzett a Milannál, de vitathatatlanul egyik sem volt fontosabb, mint az Atalanta elleni, egész pályán végigcselezett szólógólja.

Rafael Leao

Rafael Leao jelenléte különösen a szezon végére kulcsfontosságúvá vált a Milan részére. Sebessége, cselsorozatai állandó veszélyt jelentettek az ellenfelek kapuára, nem ritkán csak három hátvéd együttes erejével lehetett megállítani.

Leao a legjobb formáját hozta a szezon végére, góljainak és gólpasszainak köszönhetően ledolgozták hatpontos hátrányukat az Interrel szemben, és a vezetést a bajnokság lefutásáig már nem engedték ki a kezükből.

Leao találataival sikerült többször is megszerezni a létfontosságú három pontot a bajnokság hajrájában.