Bent maradt a csapat, mégis hullanak a fejek a Herthánál

Werner Gegenbauer a Hertha elnöke

Fotó: dpa / Soeren Stache

Távozik a Hertha BSC labdarúgócsapatának vezetőedzői posztjáról Felix Magath annak ellenére, hogy a gárda hétfőn este, a Hamburger SV ellen játszott osztályozón kiharcolta az élvonalban maradást. Kedd reggel lemondott posztjáról Werner Gegenbauer, a Hertha BSC elnöke, valamint Ingo Schiller gazdasági igazgató is. A Bild Zeitung úgy tudja, a klub új elnöke a berlini ultrák eddigi vezére lehet.

A Bayern Münchent is megjárt trénert márciusban nevezték ki edzőnek, s ugyan a berlini együttes „egyenes ágon” nem tudta biztosítani első osztályú tagságát, a Hamburger SV elleni oda-visszavágós osztályón sikerült bennmaradnia.

Magath ezzel kapcsolatban azt mondta: teljesítette a küldetését. „A cél a túlélés volt. Ez a lefújással teljesült” – fogalmazott a 68 éves szakember.

A Hertha sportigazgatója, Fredi Bobic „megmentőnek” nevezte Magathot, a klub befektetője, Lars Windhorst pedig azt írta róla a Twitteren, hogy „tapasztalatával és vezetői nagyságával megakadályozta, hogy a csapat kiessen” az első osztályból.

A berlini együttes még Dárdai Pál irányításával kezdte el a szezont, de a magyar szakembert november végén felmentették, majd Tayfun Korkut ült a kispadra. Őt követte márciusban Magath, aki korábban bajnokságot nyert a Bayern Münchennel és a Wolfsburggal.

Bent maradt a csapat, mégis  sorra mondanak le a vezetők

Lemondott posztjáról hétfőn Werner Gegenbauer, a Hertha BSC elnöke, miután a berlini futballklub a Hamburger SV ellen aratott 2–0-s győzelemmel megmenekült a Bundesliga első osztályából való kieséstől. A német Bild Online arról számolt be, hogy a 71 éves Gegenbauer lemondását leghangosabban Lars Windhorst, a berlini klub egyik legnagyobb támogatója követelte.

Német lapok már hetek óta arról cikkeznek, hogy nyílt hatalmi harc folyik a berlini klubnál, és Gegenbauer lemondását a kiesési rangadó végkimenetelétől függetlenül is sokan akarták Berlinben.

Nem sokkal ezután a Hertha BSC Twitter-oldalán közölte, hogy távozik Ingo Schiller, az alakulat gazdasági vezetője is.

A szurkolók vezére lehet az új klubelnök

A Bild Zeitung kedden arról számolt be, hogy a klub új elnöki posztjára Kay Bernstein, a berlini csapat ultráinak vezetője az egyik esélyes. A Team Bernstein nevű berlini rendezvényszervező ügynökség alapító-tulajdonosa ugyanis rendkívül népszerű a szurkolók köreiben. A hírek szeriont a Bernsteint támogató csoport hamarosan nyilvánosságra hozza a klub vezetésére pályázó 41 éves férfi részletes programját.

Mindeközben a Berliner Zeitung „súlyos baklövések sorozatáról” ír a klubnál az elmúlt másfél évben történt vezetőváltások kapcsán.

„Olyan példák láttán, mint Jürgen Klopp (Mainz, Dortmund és Liverpool), vagy Pep Guardiola (Barcelona, Bayern, Manchester City) (…) mostanra mindenki tisztában van azzal, hogy az edzőket nem lehet csak úgy cserélgetni. A legtöbb esetben a vezetőedzők munkája (…) messze túlmutat az edzősködésen és a futballarénán. Ők azok, akik identitást teremtenek, és lényegében kialakítják a klub arculatát. Ehhez természetesen szabad kezet kell kapniuk, még akkor is, ha ez bizonyos kockázattal jár.”

A lap szerint hiba volt Jürgen Klinsmann szerződtetése, mert „a Kaliforniában élő egoista ugyan megalkuvás nélküli projektmenedzser volt, de nem volt jó edző.”

A Berliner Zeitung utólag hibának tartja Dárdai Pál tavaly januári visszaültetését is a Herta BSC kispadjára, méghozzá azért, mert „várható volt, hogy az önelégültségre hajlamos magyar edző előbb-utóbb a játékosok idegeire megy”.

Végül pedig – a lap szerint – az is nagy hiba volt, hogy Fredi Bobic tavaly novemberben szerződtette Tayfun Korkutot, a stuttgarti születésű menedzser ugyanis „jóllehet kiváló szakember, de nem elég karizmatikus ahhoz, hogy egy klubnál vezető szerepet töltsön be.”

Forrás: hirado.hu

Címlapfotón: Werner Gegenbauer, a Hertha elnöke – dpa / Soeren Stache