Ázsiai hendikep jelentése

ázsiai hendikep

Hazánkban is egyre népszerűbbek az ázsiai hendikep és az ázsiai gólszám fogadási piactípusok, viszont még mindig sokan vannak, akik nem értik a lényegét. Íme most a képbehozó 2. része, ahol az ázsiai hendikepet vesszük górcső alá!

Honnan a név, honnan a név? Most mindenki kérdezi honnan a név?!

Elég egyszerű a válasz: Ázsiából erednek ezek a piactípusok, amelyek ebben a térségben nagyobb népszerűségnek örvendenek, mint a “klasszikus” (1X2, hendikep, stb.) sportfogadási lehetőségek. Röviden a lényeg: lehetnek olyan fogadási kimenetelek, ahol a teljes tétedet, vagy a téted egy részét visszaadja a fogadóiroda. Az ázsiai gólszámot kiveséztük már, most jöjjön az ázsiai hendikep!

“Klasszikus” hendikep

Biztosan kívülről fújod, hogy mi az a “klasszikus” hendikep, sokszor adunk eseményen belül mi is olyan tippet, ahol a piac típusa például az, hogy Hendikep 0:1.

Ez mit jelent? A vendég csapat 1 gólos előnnyel indítja a találkozót. Azaz:

 • Ha a hazai csapatra fogadsz, akkor azon kell izgulnod, hogy legalább 2 góllal nyerjenek (pl.: 2-0, 3-1, stb).
 • Ha arra fogadsz, hogy döntetlen lesz a találkozó, akkor azon kell izgulnod, hogy a hazai csapat csupán 1 góllal nyerjen (pl.: 1-0, 2-1, stb).
 • Ha viszont arra teszel, hogy a vendég csapat nyer, akkor neked az az eredmény lesz jó, ha az idegenben játszó együttes minimum döntetlent játszik, vagy nyer bármilyen eredménnyel (pl.: 0-0, 1-1, 1-2, stb).

Ugyanígy kínálják eseményen belül a fogadóirodák az ázsiai hendikep piactípusokat is, csak pici csavar van a dologban. Itt megkülönböztetünk egész számos és félszámos lehetőségeket.

Egész számos ázsiai hendikep

Ázsiai hendikep 2

Tegyük fel, hogy a ChelseaTottenham mérkőzés fogadási kínálatában a következőt látjuk: Ázsiai Hendikep 2 (Chelsea -2 // Tottenham +2). Na ebből igazodjon ki az ember, ugye? Pedig tök egyszerűen meg lehet érteni ezt a piactípust.

Ha azt fogadod meg, hogy Chelsea -2, akkor ez azt jelenti, hogy a Chelsea 2 gólos hátrányból indítja a mérkőzést. Azaz:

 • Ha a mérkőzés döntetlennel zárul, vagy a Chelsea csupán 1 góllal nyer (pl.: 0-0, 1-1, 2-1, stb), akkor vesztes lesz a fogadásod.
 • Ha a Chelsea 2 góllal nyeri a találkozót (pl.: 2-0, 3-1, stb.), akkor a hendikeppel elszámolt fogadásod döntetlen lesz, és  ebben az esetben a fogadóiroda visszaadja a tétedet!
 • Ha a Chelsea minimum 3 góllal nyeri a találkozót (3-0, 4-1, stb.), akkor NYERTES lesz a fogadásod.

Tehát azért kell szurkolnod, hogy a Chelsea minimum 2 góllal nyerjen, mert ebben az esetben a fogadóiroda visszaadja a téted (a “klasszikus” hendikep típussal bukó lenne a fogadás). De ha a “Kékek” 3 vagy annál több góllal nyernek a Spurs ellen, akkor nyertes lesz a fogadásod!

Irány a foci tippek rovat!

Félszámos ázsiai hendikep

Ázsiai hendikep 2,5

Ezt a fogadási lehetőséget a legegyszerűbb megérteni, mivel egy meccsen sosem lehet fél gól, ezért vagy vesztes, vagy nyertes lehet csak a fogadásod.

Tegyük fel, hogy a Chelsea – Tottenham mérkőzés fogadási kínálatában a következőt látjuk: Ázsiai Hendikep 2,5 (Chelsea -2,5 // Tottenham +2,5).

Ha azt fogadod meg, hogy Chelsea -2,5, akkor ez azt jelenti, hogy:

 • Ha a mérkőzés döntetlennel zárul, vagy a Chelsea csupán 1 vagy 2 góllal nyer (pl.: 0-0, 2-1, 3-1, stb), akkor vesztes lesz a fogadásod.
 • Ha a Chelsea minimum 3 góllal nyeri a találkozót (3-0, 4-1, stb.), akkor NYERTES lesz a fogadásod.

Tehát azért kell szurkolnod, hogy a Chelsea minimum 3 góllal nyerjen, mert csak ebben az esetben lesz nyertes a fogadásod. Egy 2 gólos hazai győzelem sem jelent nyereményt, hiszen a hendikeppel elszámolt eredmény után a “maradék” -0,5 lesz a hazai oldalon.

Ázsiai hendikep 2,25

Tegyük fel, hogy a Chelsea – Tottenham mérkőzés fogadási kínálatában a következőt látjuk: Ázsiai Hendikep 2,25 (Chelsea -2,25 // Tottenham +2,25). Na itt bonyolódik egy kicsit a dolog, de mindjárt meglátod, hogy ezt is tök egyszerű megérteni! Ebben az esetben a fogadóiroda két részre osztja a fogadásodat:

 1. a feltett téted felét úgy veszik, mintha Ázsiai hendikep 2 típusra fogadtál volna (ennek a levezetését lásd fentebb).
 2. a feltett téted másik felét pedig úgy veszik, mintha Ázsiai hendikep 2,5 típusra fogadtál volna (ennek a levezetését lásd itt).

Tehát, ha arra fogadsz, hogy Chelsea -2,25 és a végeredmény 3-1 lett, akkor mi van? Mivel a Chelsea nem nyert minimum 3 góllal, ezért az a fogadásod, hogy Ázsiai hendikep 2,5 VESZTES lesz, hiszen a hendikeppel elszámolt eredmény -0,5 a hazai oldalon. Viszont az Ázsiai hendikep 2 fogadásod esetében a téted visszajár, hiszen a Chelsea pontosan 2 góllal győzte le a Tottenhamet.

Példa:

 • Meccs: Chelsea – Tottenham
 • Piactípus: Ázsiai hendikep 2,25
 • Piac: Chelsea -2,25
 • Feltett tét: 2 000 Ft
 • Végeredmény: 3-1

Szinte mindegyik fogadóirodánál így találod meg az Ázsiai hendikep piacot.

PIAC TÉT KIMENETEL
Ázsiai hendikep 2,5 1 000 Ft Vesztes, mert a Chelsea csak 2 góllal nyert
Ázsiai hendikep 2 1 000 Ft Visszakapod az 1 000 Ft-ot, mert a Chelsea pontosan 2 góllal nyert

Ázsiai hendikep 2,75

Tegyük fel, hogy a Chelsea – Tottenham mérkőzés fogadási kínálatában a következőt látjuk: Ázsiai Hendikep 2,75 (Chelsea -2,75 // Tottenham +2,75). Ebben az esetben a fogadóiroda két részre osztja a fogadásodat:

 1. a feltett téted felét úgy veszik, mintha Ázsiai hendikep 2,5 típusra fogadtál volna (ennek a levezetését lásd fentebb).
 2. a feltett téted másik felét pedig úgy veszik, mintha Ázsiai hendikep 3 típusra fogadtál volna.

Tehát, ha arra fogadsz, hogy Chelsea -2,75 és a végeredmény 4-1 lett, akkor mi van? Mivel a Chelsea 3 góllal nyert, ezért az a fogadásos, hogy Ázsiai hendikep 2,5 NYERTES lesz. Az Ázsiai hendikep 3 fogadásod esetében a téted visszajár, hiszen a Chelsea pontosan 3 góllal győzte le a Tottenhamet. Ahhoz, hogy mind a kettő “alfogadásod” nyertes legyen, a Chelseanek 4 góllal kellett volna nyernie.

Példa:

 • Meccs: Chelsea – Tottenham
 • Piactípus: Ázsiai hendikep 2,75
 • Piac: Chelsea -2,75
 • Feltett tét: 2 000 Ft
 • Végeredmény: 4-1
PIAC TÉT KIMENETEL
Ázsiai hendikep 2,5 1 000 Ft Nyertes, mert 3 góllal nyert a Chelsea
Ázsiai hendikep 3 1 000 Ft Visszakapod az 1 000 Ft-ot, mert pontosan 3 góllal nyert a Chelsea

Irány a foci tippek rovat!

Röviden összefoglalva:

 • ha egész számos ázsiai hendikepre fogadsz, és pont annyi góllal nyer az a csapat a meccsen, mint amelyik együttesre tettél, akkor visszakapod a téted.
 • ha olyan félszámos ázsiai hendikepre fogadsz, ahol 0,5 a törtszám, akkor vagy vesztes vagy nyertes lehet csak a fogadásod.
 • ha olyan félszámos ázsiai hendikepre fogadsz, ahol 0,25 vagy 0,75 a törtszám, akkor lesz egy egész számos és egy 0,5 törtszámú fogadásod.

Segédszámolás

0,25 = 0 + 0,5
0,75 = 0,5 + 1
1,25 = 1 + 1,5
1,75 = 1,5 + 2
2,25 = 2 + 2,5
2,75 = 2,5 + 3