Miért lehet tökéletes választás Depay a Spursnak ?

memphis depay

Fotó: Barcelona FC Facebook oldala

A Barcelona már jó ideje a Raphinha szerződtetésének elsőszámú esélyese volt, de mivel az ottani pénzügyi problémák ismét előtérbe kerültek, aggályok merültek fel, hogy egyáltalán létre tudnak-e hozni egy üzletet a Leeds emberéért. Most, hogy a megállapodás állítólag már megszületett, a korábbi Rennes-játékos úgy tűnik, hogy a Camp Nouba igazol. Ousmane Dembele új szerződésével és Robert Lewandowski folyamatos üldözésével párosulva a Barcelona a 2022/23-as szezonban komolya csatárlehetőségekkel fog rendelkezni. A pénzügyi bonyodalmak azonban továbbra is fennállnak, és a Blaugranának játékosokat kell majd eladnia, hogy segítsen egyensúlyba hozni a könyvelést. Egyike azoknak, akiket eladhatnak, a támadó Memphis Depay, alig egy évvel azután, hogy a Lyontól érkezett.

A 22 éves játékos mindössze öt bajnoki mérkőzésen lépett pályára 2022-ben, mivel Xavi Pierre-Emerick Aubameyangot favorizálta vezető csatárként a kampány második felében. Depay ennek ellenére a Barcelona legjobb góllövőjeként fejezte be a kampányt, 12 alkalommal talált be a hálóba debütáló La Liga-szezonjában.

Xavinak azonban bőséges opciói vannak és annak érdekében, hogy mind Raphinha és Lewandowski átigazolását, mind Dembele új szerződését finanszírozni lehessen, áldozatokat kell hozni. Mivel Aubameyang vagy Lewandowski, amennyiben csatlakozik, a támadás élére áll, lehet, hogy Depay számára a legjobb, ha új klubbot keres. Korábban már kapcsolatba hozták a Tottenhamhez való költözéssel, a holland válogatott játékos lehet az a sztárjátékos, aki kiegészítheti a Spurs támadását.

Az észak-londoniak már igazoltak egy Barcelona játékost ezen a nyáron, a múlt héten erősítették meg Clement Lenglet aláírását, így ez a kialakult munkakapcsolat a javukra válhat, ha Depayért lépnének. A Spurs a nyáron már erősített a támadószekcióban, Richarlisont igazolták le az Evertontól, hogy javítsák Antonio Conte támadási lehetőségeit.

Harry Kane-nel, Son Heung-Minnel és Dejan Kulusevszki-vel a Spurs jól áll a csatársorban, de ha egy Depay kaliberű játékos a piacon van, akkor az észak-londoniaknak meg kellene keresniük a Blaugranát a csatárért. Annak ellenére, hogy megerősödtek a középpályán, hiszen Yves Bissoumát megszerezték a Brightontól, a Spursnek hiányzik egy kreatív opció a középpályán.

Conte várhatóan a következő szezonban is 3-4-2-1-es felállással folytatja, de hiányzik a kreativitás a középpálya és a támadás összekötésére, ami hosszú távon sokba kerülhet. A Spurs-t kapcsolatba hozták Christian Eriksennel, de úgy döntöttek, hogy nem folytatják az érdeklődésüket a dán iránt, míg Jesse Lingard és Paulo Dybala is szóba került egy esetleges nyári váltással. Depay nem olyan alkat, mint Eriksen vagy Lingard, de a sokoldalúsága azt jelenti, hogy szükség esetén képes lenne támadó középpályás szerepkörben játszani.

A 90 percenkénti 2,2 kulcspasszos átlaga Dembele (2,9) után a második volt a Barcelona játékosai közül a La Ligában az elmúlt szezonban, és több, mint bármelyik Spurs-játékosé, Son (2,1) állt a legközelebb ehhez a hozamhoz. Tekintettel a Conte rendelkezésére álló rengeteg támadási lehetőségre, Depay minden bizonnyal jól érezné magát az utolsó harmadban, ha szabad szerepet kapna, hogy maximalizálja támadó teljesítményét. Ezen kívül, akárcsak a nyáron érkezett Richarlison, Depay is fedezetet és versenyt biztosítana a három támadói szerepkörre Conte által kedvelt 3-4-2-1-es rendszerben.

Tekintettel a meccsek mennyiségére és a rotáció szükségességére a következő szezonban, Depay nem szenvedne hiányt a játékpercekben, ami kulcsfontosságú egy világbajnoki évben. A játékidő azonban korlátozott lehet a Barcelonánál számára, figyelembe véve a Xavi rendelkezésére álló támadó opciókat.

A Manchester Uniteddel a Premier League-ben eltöltött sikertelen időszak után a játékos talán óvatos lesz a bajnokságba való visszatéréstől, miután a Lyonban és a Barcelonában, valamint a holland válogatottban sikeresen újraépítette a hírnevét. Depay viszont az angol élvonalba való visszatérést a megváltás lehetőségének tekintheti.

Mivel a jelenlegi szerződéséből már csak 12 hónap van hátra, érthető, hogy a Barcelona szívesebben vásárolná meg Depayt a nyáron, minthogy jövőre ingyen elveszítse. Bár a Spurs jól el van látva csatárokkal, ő egy előrelépés lenne Lucas Mourához képest, akinek még egy év van hátra a szerződéséből Észak-Londonban, és Depay többet nyújtana a brazilnál az utolsó harmadban. Depay tehát ideális szerzeménynek bizonyulhat, különösen akkor, ha a Barcelona sztárjáért alacsony összeget tudnak kialkudni.

Forrás: whoscored.com

Fotó: Barcelona FC Facebook oldala