Luis Enrique távozik a spanyol kispadról, már megvan az utódja

Luis Enrique

Fotó: fifa.com

A korai búcsú miatt távozik a katari labdarúgó-világbajnokságon nyolcaddöntőig jutott spanyol válogatott szövetségi kapitánya, Luis Enrique. Az 52 éves szakvezető helyét Luis de la Fuente veszi át.

Az 52 esztendős szakember együttese kedden gól nélküli döntetlent játszott Marokkóval, a tizenegyespárbajban pedig 3-0-ra maradt alul. A találkozó után Enrique megvédte csapatát és vállalta a felelősséget, mondván: ő jelölte ki az első három rúgót, aki egyformán elhibázta kísérletét.

Akkor a spanyol nemzeti csapatot másodízben irányító szövetségi kapitány a jövőjét firtató kérdésekre úgy válaszolt: nem időszerű erről beszélni.

A spanyol szövetség csütörtökön a közösségi oldalán közölte, hogy Luis Enrique távozik a válogatott éléről.

Először 2018-ban nevezték ki az ibériai együttes élére, a következő nyáron távozott lánya súlyos betegsége miatt. A kilencéves Xana abban az évben augusztus végén elhunyt csontrákban, Enrique pedig novemberben visszavette a kispadot a csapatot a távolléte alatt irányító Robert Morenótól. Kontraktusa év végéig szólt, a helyét a 61 éves Luis de la Fuente veszi át, aki korábban a többi között volt az Athletic Bilbao vezetőedzője, 2013-tól pedig utánpótlás-válogatottaknál dolgozott, tavaly óta az U23-as együttest irányította.

Kiemelt képen: Luis Enrique spanyol szövetségi kapitány a katari labdarúgó-világbajnokság harmadik fordulójában játszott Japán-Spanyolország mérkőzés végén az ar-rajjáni Halifa Stadionban, 2022. december 1-jén. (MTI/EPA/Neil Hall)

MTI