Különleges meccsen búcsúzik Chiellini az olasz válogatottól

Giorgio Chiellini

Fotó: Giorgio Chiellini Facebook oldala

A londoni Wembley Stadion ad otthont szerda este az interkontinentális Szuperkupa-mérkőzésnek, amelyen a Copa America-győztes argentin és az Európa-bajnok olasz labdarúgó-válogatott méri össze erejét. Giorgio Chiellini ezen a meccsen búcsúzik az olasz nemzeti együttestől.


A Finalissimának elkeresztelt összecsapást harmadszor rendezik meg, de az 1985-ös (Franciaország-Uruguay 2-0, Párizs) és 1993-as (Argentína-Dánia, 11-esekkel Argentína, Mar del Plata) találkozó után közel három évtizedet kellett várni egy újabb alkalomra. A két kontinentális szövetség, a dél-amerikai és az európai tavaly december 15-én szentesítette azt a megállapodást, amelynek értelmében felújítják az interkontinentális vetélkedést.

Az olaszok tavaly történetük során másodszor hódították el az Eb-trófeát, a 2020-ról 2021-re halasztott tornán éppen a Wembley Stadionban értek a csúcsra, miután a döntőben 11-esekkel legyőzték a házigazda angolokat.
A szerda esti találkozón elbúcsúzik a válogatottól az olasz futball egyik meghatározó alakja, Giorgio Chiellini. A 37 éves játékos 117. alkalommal lép pályára a nemzeti csapatban, amelynek hosszú évek óta a kapitánya.

A Pisában született futballista 2005-ben igazolt a Juventushoz, amellyel 17 év alatt kilenc bajnoki címet és öt kupagyőzelmet ünnepelhetett. A legnagyobb sikert azonban nem tudta elérni, kétszer is alulmaradt társaival a Bajnokok Ligája döntőjében. A tavalyi Eb-győzelem előtt a válogatott tornákon sem sikerült vele maradandót alkotnia az olasz csapatnak, amely a 2010-es és a 2014-es világbajnokságon is csalódást okozott, a 2018-as és az idei vb-re pedig ki sem jutott. Chiellini egy furcsa incidens kapcsán azonban bekerült a vb-k történelemkönyvébe, ő volt ugyanis az a játékos, akit a brazíliai viadalon megharapott Luis Suarez, az uruguayiak támadója.
„Mindig is azt akartam, hogy a csúcson hagyjam abba. Ez sikerült” – mondta most a védő, aki még nem döntött arról, hogy mihez kezd a jövőben.

A Finalissima egymeccses, ha 90 perc után nincs döntés, egyből következnek a 11-esek. A londoni összecsapás szerdán 20.45 órakor kezdődik, a játékvezető a chilei Piero Maza lesz.

MTI

Fotó: Giorgio Chiellini Facebook oldala